Linta pozdravio zaključak AI o Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Feb.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta pozdravio zaključak AI o Hrvatskoj

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozitivno je danas ocenio zaključak u godišnjem izveštaju Amnesti internešenela za 2016. godinu da Hrvatska i dalje diskriminiše nacionalne manjine, a da se Srbi  i dalje suočavaju sa problemom vraćanja imovine i upotrebe svog jezika i pisma, kao i sa porastom proustaške retorike i govora mržnje.  

Hrvatska konstatno krši Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji garantuje zapošljavanje Srba u javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sektoru iako je učešće Srba u stanovništvu županija preko pet, a u stanovništvu  gradova i opština preko 15 procenata, navodi Linta.

Od ukupno 20 županija i Grada Zagreba na koliko je podeljena Hrvatska Srba preko 5 procenata u stanovništvu ima u 10 županija.

Takođe, Hrvatska ne poštuje odredbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina o ravnopravnoj upotrebi ćirilice u opštinama i gradovima gde je učešće Srba preko 33 procenata u stanovništvu, napominje  Linta.

Prema popisu stanovništva u Hrvatskoj 2011.  godine Srba preko jedne trećine stanovništva ima u dva grada (Vukovar i Vrbovsko) i 21 opštini.

Linta ističe da Hrvatska uporno odbija da proteranim Srbima i srpskim povratnicima  vrati oko 40.000 otetih stanova na kojima je bilo stanarsko pravo, da ispati 50.000 dospelih, a neisplaćenih penzija, deviznu štednju i naknadu štete za preko 10.000 srušenih kuća i lokala u terorističkim akcijama po hrvatskim gradovima, da obnovi preko 8.000 srušenih kuća na području Krajine koji su u postupku obnove, da vrati preko 800.000 oduzetih katastarskih parcela poljoprivrednog zemljišta, da prizna plaćene doprinose za radni staž i dr.

U Hrvatskoj i dalje vladaju dvostruki standardi u suđenjima za ratne zločine tj. daleko stroži za Srbe, a daleko blaži za Hrvate.

Hrvatska i dalje sprovodi politku zastrašivanja proteranih Srba, jer je u prethodnih 15 godina kancelarija Interpola u Zagrebu, na zahtev hrvatske strane pokrenula istrage ili podigla optužnice  protiv preko 160 Srba.  Brojne činjenice pokazuju da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano tj. nije nezavisno, nepristrasno i profesionalno i ne štiti prava Srba.

     U Hrvatskoj i dalje ima diskriminacije nacionalnih manjina, a Srbi povratnici suočavaju se sa problemom povraćaja imovine, dok je pravo na upotrebu manjinskih jezika i pisma i dalje politizovano i ne sprovodi se, piše u izveštaju Amnesti internešnela za 2016.

   Kako je prenela Hina  pozivajući se na Rojters, Amnesti navodi da je razdoblje političke nestabilnosti pred kraj godine bilo praćeno porastom nacionalističke retorike i govora mržnje prema posebno prema Srbima, izbeglicama i migrantima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.