Lekari smeju da prime poklone do 462 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2019, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekari smeju da prime poklone do 462 evra

Zdravstveni radnici u Srbiji od nedavno smeju da prime nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5 odsto prosečne plate (2.726 dinara, odnosno 23 evra), a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu (od 54.521 dinara ili 462 evra).

To znači da se više neće tretirati kao korupcija (krivična dela primanje i davanje mita) ako pacijenti lekare nagrade poklonima u pomenutim vrednostima, ali nikako u novcu.

Ovaj izuzetak od pravila da lekari ne smeju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ni da traže niti da prime novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice, predviđen je odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je skupština usvojila 3. aprila.

Pravilo je da zdravstveni radnik i saradnik kao i članovi njihovih užih porodica, "ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti".

"Izuzetno od stava 5. ovog člana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom", navodi se u članu 234. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Ukoliko zdravstveni radnik i zdravstveni saradnik ima sumnju u pogledu sukoba interesa ili prihvatanja poklona ili usluge, on je prema Zakonu, dužan je da o tome najkasnije narednog radnog dana obavesti etički odbor zdravstvene ustanove.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54. 521 dinara (462 evra).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DOKTORI ODSAD SMEJU DA PRIME POKLON, EVO I KAKAV: Samo NENOVČANI i u vrednosti do 23 evra!

Izvor: Kurir, 19.Apr.2019

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54.521 dinara (462 evra)

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.