Legendarni nemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige novi ambasador SIM

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Feb.2024, 15:47

Legendarni nemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige novi ambasador SIM

Svečanost u Beogradu.

Legendarni nemački fudbaler Karl-Hajnc Rumenige imenovan je za ambasadora Sportskih igara mladih na specijalnoj svečanosti u glavnom gradu Srbije. Svečanosti u Sava centru prisustvovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandera Čeferina, predsednika Pari Sen Žermena Nasera Al-Kelaifija, Predraga Mijatovića i Nemanje Vidića, velikoj porodici ambasadora SIM priključio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se nekadašnji nemački reprezentativac i sadašnji funkcioner UEFA i Bajerna iz Minhena. Predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić zahvalio se svima, a posebno deci.

- Dužan sam da se zahvalim mnogim ljudima koji su pomogli ovaj projekat. Hvala vladama Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Od ove godine počinjemo i u Sloveniji. Hvala Predragu Mijatoviću koju je sve ove godine uz nas. Hvala gospodinu Hanu koji nas uvek snažno podržava, kao i predsedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu. Hvala i šefu kabineta predsednika Vučića Ivici Kojiću, koji je sigurno najbolji šef kabineta koga je upoznao - rekao je Marić.

Zatim je prvi čovek Igara kratko govorio o novom ambasadoru Rumenigeu.

- To je čovek koga znaju sve generacije, od mog oca do dece i prava ličnost za ovu ulogu - dodao je Marić.

Evropski poverenik za budžet i administraciju Johanes Han, takođe ambasador SIM, nije krio oduševljenje zbog nove uloge Rumenigea.

- Svi smo uzbuđeni što će se ovom projektu priključiti jedan od najboljih napadača svih vremena Karl-Hajnc Rumenige. Hvala mu što je prepoznao ovaj projekat i podržao ga. Bio je idol generacijama i posebna ličnost - rekao je Han.

Prikazan je i kratak film o prebogatoj igračkoj karijeri Rumenigea. Nemac je osvojio titulu prvaka Evrope sa Nemačkom 1980. godine i osvajač je dva Kupa šampiona i dve titule šampiona Nemačke. Osvojio je dve Zlatne lopte, a igrao je i dva finala Mundijala.

- Ovo je za mene veoma emotivan trenutak što sam ponovo u Beogradu. Imam petoro dece i osam unučadi. Deca su moj život, a Igre mladih su fenomenalan projekat. Čestitam Mariću i svima koji učestvuju u ovom projektu. Sport spaja ljude i decu i čini ih nasmejanim. Ponosan sam na ulogu ambasadora i učiniću sve da vas podržim - rekao je Rumenige.

Zatim se obratio predsedniku Vučiću, osvedočenom navijaču Crvene zvezde.

- Igrali smo 1979. godine protiv Crvene zvezde i eliminisali je, iako je Zvezda bila mnogo bolji rival u revanšu. Pobedili smo u Minhenu 1:0 (2:0, prim. aut), a u revanšu izgubili 3:2 i prošli dalje, ali se sećam da je Zvezda bila mnogo bolja od nas u toj utakmici - zaključio je Rumenige.

Veliku ulogu u okviru revijalnog dela programa imala su deca iz svih zemalja u kojima se Igre održavaju: Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kroz njihovu aktivnost na najbolji način je dočaran duh i glavna misija Igara, koje su tokom 27 godina postojanja okupile više od 2,7 miliona dece i mladih. Svečanosti je prisustvovao i veliki broj zvanica iz političkog, ekonomskog, sportskog života Srbije, regiona, ali i Evrope.

Između ostalih to su predsednik UEFA Aleksander Čeferin, Johanes Han, Emanuel Žiofre, ministar sporta i omladine u Vladi Srbije Zoran Gajić, Predrag Mijatović, Aitor Karanka, Dragan Džajić, Marko Kešelj, Jovan Šurbatović, Predrag Danilović, Nemanja Vidić, Aleksandar Kolarov, Dejan Tomašević, Božidar Maljković, Željko Tanasković, Dragiša Binić, Milan Mačvan, Vladimir Radmanović, Ostoja Mijailović, Šime Vrsaljko, Darijo Srna, Marijan Kustić, Stipe Pletikosa, Aljoša Asanović, Mehmed Baždarević, Marko Simeunović, kao i predstavnici Vlade Srbije, ministri, predstavnici lokalnih samouprava i mnogi drugi sportisti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.