LE: Pobede Šahtjora i Viljareala

Izvor: B92, Beta, 06.Nov.2009, 03:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LE: Pobede Šahtjora i Viljareala

Utakmicama četvrtog kola u grupama G, H, I, J, K i L, u četvrtak je nastavljeno takmičenje u Ligi Evrope.

Posle četiri kola već je poznato da je Šahtjor obezbedio plasman u drugu fazu, dok su ubedljive pobede ostvarili Briž protiv Partizana (4:2) i Viljareal protiv Lacija (3:1), dok je mnogo neizvesnosti viđeno u meču između Kluža i Sparte iz Praga. Bodove su podelili Kopenhagen i PSV, odnosno Nacional i Atletik Bilbao.

Grupa G
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Levski Sofija –Red Bul Salzburg 0:1 (0:0)

Šimer 90

Viljareal – Lacio 4:1 (3:0)

Pires 2, 15 (pen), Kani 13, Rosi 83 (pen) – Zarate 73

Beta

Salzburg je golom Šimera u 90. minutu savladao bugarski Levski u Sofiji i tom pobedom obezbedio plasman u dalji tok takmičenja.

Viljareal je na svom terenu ubedljivo slavio protiv rimskog Lacijao. Fudbaleri "žute podmornice” imali su prednost od tri gola već posle 15 minuta igre, a Lacio je na terenu igrao sa desetoricom još od četvrtog minuta kada je isključen Baronio. Ipak, u 32. minutu je crveni karton dobio i igrač domaćih Rodrigez. U drugom pouvremenu rezervista Zarate je smanjio na 3:1, a još jedan rezeverista Đuzepe Rosi, golom iz penala u 83. minutu postavio je konačnih 4:1.

Tabela

Salzburg 12

Viljaral 6

Lacio 6

Levski 0

Grupa H

Tvente – Šerif 2:1 (1:0)

Stoh 7, 89 – Tiote 67 (ag)

Fenerbahče – Steaua 3:1 (1:1)

Santos 15, Bilika 51, Aleks 67 – Kapetanos 38

Tvente je savladao moldavski Šerif zahvajujući dvostrukom strelcu Miroslavu Stohu. Holandski tim je poveo golom Stoha u sedmom minutu, a gosti su izjednačili sredinom drugog poluvremena autogolom Ismaela Tiotea. Slovački internacionalac doneo je pobedu svom timu golom u 89. minutu.

Turski Fenerbahče je u Istanbulu savladao rumunsku Steauu i zadržao prvo mesto na tabeli. Domaći tim je u vođstvo doveo Brazilac Andre Santos. Gosti su izjednačili golom Kapetanosa u 38. Minutu, a već u šestom minutu nastavka novu prednost Fenerbahčeu doneo je defanzivac Fabio Bilika. Konačnih 3:1 postavio je treći Brazilac u crno-žutom dresu, Aleks.

Tabela

Fenerbahče 9

Tvente 7

Šerif 4

Steaua 2

Grupa I

AEK Atina - BATE Borisov 2:2

Blanko 17, Manduka 39 Rodionov 17, Volodko 26

Everton – Benfika 0:2

Saviola 63, Kardozo 76

Beta

Atinski AEK igrao je nerešeno 2:2 sa ekipom BATE Borisova. Domaći tim je poveo već u prvom minutu golom Ismaela Blanka, da bi potom gosti uzvratili u 17. minutu preko Vitalija Rodionova. Samo devet minuta kasnije AEK se našao u veoma neprijatnoj situaciji pošto su gosti potpuno preokrenuli rezultat i poveli sa 2:1. Gol za goste postigao je Aleksandar Volodko, koji je preciznim udarcem 20-tak metara savladao golmana Dijega Sahu. Konačan rezultat udarcem glavom postavio je Gustavo Manduka u 39. minutu meča. Gosti su meč završili sa deset fudbalera pošto je u 76. minutu drugi žuti karton dobio Igor Šitov.

U derbiju dva vodeća tima grupe Benfika je u Londonu sa 2:0 savladala Everton i tako preuzela vodeću poziciju na tabeli. Portugalci su do trijumfa stigli u drugom poluvremenu, golovima Havijera Saviole u 63. i Oskara Kardozoa u 76. minutu. Everton je tako, posle dve startne pobede, pretrpeo drugi uzastopni poraz u Ligi Evrope i u sledećem kolu ih očekuje odlučujući meč za plasman u narednu rundu takmičenja, koji igraju protiv grčkog AEK-a.

Tabela

Benfika 9

Everton 6

BATE Borisov 4

AEK 4

Grupa J

Tuluz - Šahtjor Donjeck 0:2

Adrijano 50, Gaj 63

Partizan - Klub Briž 2:4

Perišić 28, Koumaha 36, 58, Ođiđe 74 – Ljajić 52, Vašington 66

Fudbaleri Šahtjora iz Donjecka izborili su plasman u sledeću fazu Lige Evrope pošto su u gostima savladali francuski Tuluz rezultatom 2:0. Ukrajinci su do važne pobede stigli u drugom poluvremenu golovima Luiza Adrijana i Oleksija Gaja. Adrijano je u 50. minutu na najbolji mogući način iskoristio dodavanje Džadsona i preciznim udarcem pogodio donji levi ugao golmana Pelea. U 63. minutu bilo je 2:0, potpuno sam Gaj je lako iskoristio asistenciju Vilijana da Silve.

U drugom meču grupe Partizan je u Beogradu doživeo novi neuspeh, pošto je poražen od Briža rezultatom 4:2.

Tabela

Šahtjor 12

Briž 7

Tuluz 4

Partizan 0

Grupa K

Kluž - Sparta Prag 2:3 (1:2)

Traore 2 , Dubarbije 90+ - Holenda 6, 13, Vilfred 90+

Kopenhagen - PSV 1:1 (1:0)

Gronker 39(pen) - Džudžak 72

Beta

Golom Bonija Vilfreda u nadoknadi vremea praška Sparta je došla do važne pobede na gostovanju Klužu. Nekoliko minuta pre kraja meča izgledalo je da je Sparta blizu pobede, kada je domaćin ostao sa devetoricom igrača kada je Bogranu Mari pokazan drugi žuti karton, a prethodno je gabrijel Murešan dobio Crveni. Sparta je u vođstvu bila od 13. minuta, kada je u rasponu od samo šest minuta Jan Holenda dva puta zatresao mrežu Kluža, za koji je još u drugom minutu gol postigao Lasina Traore. U sudijskoj nadoknadi prvo je Sebastijan Dubarbije izjednačio, ali je Vilfred samo nekoliko minuta kasnije doneo trijumf ekipi iz Praga.

U drugom meču grupe Kopenhagen je golom Jespera Gronkera iz penala došla do prednosti od 1:0, ali je PSV bio bolji tim u drugom poluvremenu i zasluženo je došao do remija pogotkom Balaša Džudžaka u 72. minutu.

Tabela

PSV 8

Sparta 7

Kopenhagen 4

Kruž 3

Grupa L

Nacional - Atletik Bilbao 1:1 (0:0)

Edgar 64 – Ečeberija 85 (pen)

Verder - Austrija Beč 2:0 (0:0)

Borovski 81, Alemeida 84

Ekipa Verdera, prošlogodišnju vicešampion Kupa UEFA, može da zahvali golmanu Timu Vajsu na tome što joj je mreža ostala mirna do kraja utakmice sa bečkom Austrijom. Zahvaljujući kasnom buđenju ekipa iz Brebema je došla do tri boda golovima Tima Borovskog i Huga Almeide.

U drugom dueli i Nacional i Atletiko iz Bilbaa su se u prvom poluvremenu mučili da dođu do prilike za gol, a prvu izgledniju priliku iskoristio je Edgar u 64. minutu i doveo je domaćine u vođstvo. Atletiko je zasluženo došao do remija kada je Hoseba Ečeberija bio siguran sa 11 metara.

Tabela

Verder 10

Atletik Bilbao 7

Nacional 2

Austrija Beč 2

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.