Kriza zbog kovida više pogađa žene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2021, 15:06

Kriza zbog kovida više pogađa žene

Prema podacima državnog instituta za statistiku Istat u Italiji je prošle godine zbog krize izazvane pandemijom izgubljeno 101 hiljada radnih mesta, od toga 99 hiljada su žene, piše list "Il Fato kotidijano".

Jedna od dve Italijanke sada je u goroj ekonomskoj situaciji nego pre pandemije, a čak 17 odsto žena zarađuje upola manje nego pre krize.

"Ovakva situacija stavlja žene u veću zavisnost od porodice i partnera, pogotovo žene koje imaju decu", upozorila je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << direktorka Univerziteta "La Sapienca" u Rimu Azura Rinaldi. Čak polovina anketiranih je izjavila da je morala da traži pomoć izvan kuće zbog pogršanja situacije, a među ženama koje još rade 50 odsto strahuje da bi mogle izgubiti posao.

Zbog pandemije kovida19, broj sati koje su žene morale da posvete kućnim poslovima, uključujući bavljenje decom i kućom i kuvanjem, porastao je za 15 sati nedeljno.

Takođe, prema statističkim podacima žene su te koje kada treba pomažu članovima porodice koji nisu samostalni, kao što su deca ili starije osobe, i na to odvoje do 5 sati dnevno, a muškarci manje od dva sata.

U Italiji je prošle godine u jeku pandemije osnovano udruženje "Pravedna polovina", po ugledu na engelsko "Half of it", čije su članice tražile od bivšeg premijera Đuzepea Kontea da od novca koje je Italija dobila za "Plan obnove" odvoji na poboljšanje jednakosti polova i pomoć porodici, između ostalog da eksperimentalno proba u naredne tri godine porodiljsko odsustvo i za oca u trajanju od pet meseci, na koliko sada po zakonu imaju majke.

Prema važecim propisima otac ima pravo na 10 dana odsustva nakon rođenja deteta.

Italija je, nakon Japana, zemlja sa najstarijom populacijom na svetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.