Krivolov ptica pevačica na jugu Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 10:18

Krivolov ptica pevačica na jugu Srbije

Članovi Tima za borbu protiv krivolova iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su tokom trodnevnog istraživanja krivolova ptica pevačica na jugu Srbije pronašli dokaze za 34 slučaja kršenja zakona, a u tri navrata policija je postupala nakon prijava, saopštilo je danas Društvo.

Izvršni direktor Društva Milan Ružić rekao je da su šokirani onim što smo zatekli na terenu od 3. do 5. decembra i da su atari naselja oko Leskovca, Bojnika, Lebana i Vlasotinca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prepuni lokacija na kojima se ptice krivolove, uglavnom hvatanjem na lepljive mamke.

"Osim što je to evidentno krivično delo, hvatanje ptica na lepak je i izuzetno brutalno jer ulepljene ptice često ostanu bez delova tela ili uginu od stresa i povreda", kazao je Ružić i dodao da ono što je otkriveno deluje kao mreža organizovanog kriminala sa kojom institucije ne znaju kako da se izbore.

Strogo zaštićene divlje ptice se u Srbiji decenijama masovno izlovljavaju uz pomoć klopki, mreža, lepkova i drugih zakonom nedozvoljenih sredstava. Hvatanjem živih ptica u prirodi posebno se ističu odgajivači divljih ptica pevačica. Mnogi odgajivači jedinke divljih zeba ukrštaju sa kanarincima i drugim srodnima vrstama, time praktikujući takođe zakonom zabranjeno bastardiranje.

Prema dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su one iz porodice zeba poput češljugara, čiška, zimovke, konopljarke i zelentarke.

Zakonom o zaštiti prirode zabranjeno je hvatati, ubijati, držati u zatočeništvu strogo zaštićene vrste životinja u svim fazama biološkog ciklusa, oštećivati ili uništavati njihove razvojne oblike, jaja, gnezda i legla, kao i područja njihovog razmnožavanja i ugrožavati ili uništavati njihova staništa.

Hvatanje strogo zaštićenih divljih ptica zarad držanja u kavezima i nezakonite prodaje je krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine.

Ornitolog iz Društva Aleksa Vukićević naveo je da su njihovi raniji podaci ukazivali da krivolovci godišnje u Srbiji uhvate 8.000 do 10.000 živih ptica pevačica koje završe na crnom tržištu u Srbiji i širom Evrope, a da se sada može reći da se u Srbiji godišnje izlovljava najmanje 80.000 do 100.000 jedinki divljih zeba.

Društvo je apelovalo na sve koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i, umesto hvatanja i prodaje, predložilo organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Društvo za zaštitu ptica: Na jugu pronađeni dokazi za 34 slučaja krivolova

Izvor: N1 televizija, 09.Dec.2021

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) saopštilo je da su, tokom trodnevnog istraživanja nezakonitog hvatanja, posedovanja i trgovine divljim pticama pevačicama na jugu Srbije, pronađeni dokazi za 34 slučaja kršenja zakona.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.