Kriptovalute i sportsko klađenje – Početak nove ere

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2023, 11:07

Kriptovalute i sportsko klađenje – Početak nove ere

Kriptovalute su naravile snažan proboj na tržištu finansija u proteklih nekoliko godina, i sada je gotovo nemoguće naći nekog ko se nije susretao sa istim.

Pojedine države i koriste u svojim poslovanjima, dok su maltene sve finansijske institucije uključile kripto u svoje svakodnevno poslovanje.

Na tom istom putu su i veliki kladioničarski brendovi u inostranstvu. Većina je već inkorporirala kripto u svoje svakodnevno funkcionisanje, dok su kladionice u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << još uvek na putu da to ostvare. Kod nas su zakonske regulative po pitanju kripto valuta malo labavije i nedefinisane, tako da i sektor igara na sreću čeka da se to reguliše pre nego krene u bilo koji proces.

To bi bilo u obostranom interesu, i države i velikih kompanija, ali i samih igrača koji pokreću tu celu mašineriju. Mi smo 2021. godine dobili Zakon o digitalnoj imovini, ali je on i dalje nesavršen u ovoj oblasti.

Zašto su svi ti veliki brendovi krenuli  brzu tranziciju ka kriptovalutama? Razloga je nekolicina, a mi ćemo pokušati da to navedemo u nekoliko sledećih redova.

•    Privatnost

•    Umanjeni troškovi

•    Brzina

•    Decentralizovanost

Privatnost je za neke najbitnija stvar kod polaganja opklada, jer u svetu u kome je sve na izvolte, pa i naši lični podaci, tajnovitost je luksuz. To naročito važi za igrače koji polažu ogromne opklade i koji su često puta na razne načine sankcionisani od strane samih priređivača igara na sreću. Da i to je moguće. Bezbroj puta smo se susreli sa situacijom da je nekom ograničena uplata ili čak i uskraćena jer je, najprostije rečeno, u velikom plusu u utakmici sa kladionicom. Isto tako postoje i kladioničari koji ne žele da se zna da polažu visoke opklade, iz mnoštva razloga.

Niži troškovi su za pojedince i najbitniji razlog kod korišćenja kriptovaluta, jer su neuporedivo manje provizije kripto institucija u odnosu na one bankarske. Verovatno da određeni broj kladioničara zna da su naknade za podizanje novca sa računa svetski priznatih kladionica prevelike, dok su kada su u pitanju iste te kladionice, kripto transakcije prejeftine. Nekom bi se činilo da su te uštede minorne, ali ipak na velikim transakcijama, situacija je malo drugačija.

Brzina je nekome ekstremno bitna. Transakcije kao takve imaju par osobina a najvrednija u modeno vreme je brzina. Kao što moto kaže, „vreme je novac“ i kripto omogućava da na tom polju nemate nikakve probleme. Gotovo istog trenutka sve Vaše finansijske transakcije sa kladionicom su izvršene i nema čekanja, nepredviđenih situacija koje se mogu otegnuti i zarobiti Vaš novac.

Decentralizovanost blokčejn tehnologije je omogućila da ona funkcioniše malo drugačije od tradicionalnih bankarskih sistema. Situacija jeste možda i malo nreregulisana i maglovita na tom polju, ali definitivno, upliv raznih intervencionističkih alata od strane država ili nekih drugih institucija je minimalan.

Naravno sve ovo što smo naveli je još uvek u povoju kod sportskog klađenja u Srbiji. Pomenuli smo da zakonske regulative nisu baš najpreciznije tako da se to mora rešiti u budućnosti ili će naš sektor igara na sreću zaostati na tom polju u odnosu na inostranstvo. Kladionice u Srbiji su izuzetno dobro organizovane čak i za internacionalne standarde, i zaista bi bila šteta da se ovakva prilika propusti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.