Kongres: Maduro je izveo državni udar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2016, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kongres: Maduro je izveo državni udar

Kongres Venecuele proglasio je danas da je vlada izvela udar, a poslanici su obećali da će suditi predsedniku Nikolasu Maduru.

Na sednici parlamenta, koju ja prekinuta kada su pristalice vlade upali u salu, poslanici su predložili i smenu nacionalnih izbornih zvaničnika i sudija Vrhovnog suda.

Poslanik Hulio Borges izjavio je da je kongres, u kojem opozicija ima većinu, sada u otvorenoj pobuni protiv vlade.

Najviši sud u zemlji je u četvrtak blokirao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kampanju opozicije za raspisivanje referendum o opozivu Madure.

Sednica je na kratko prekinuta pošto je više desetina demonstranata upalo u salu uzvikujući "Kongres će pasti".

Portparol opozicije Hesus Torealba izjavio je da je protest u parlamentu savršena ilustracija tvrdnji opozicije da je demokratija suspendovana u Venecueli.

Istraživanja pokazuju da zbog loše situacije u zemlji, velike inflacije i nestašica, 80 odsto birača želi da Maduro ode s vlasti ove godine.

Pokušaji da se preduzmu pravne akcije protiv predsednika verovatno ne bi uspeli pošto njegova administracija kontroliše sudove i druge velike institucije.

Kongres je danas usvojio rezoluciju kojom zvanično traži od međunarodne zajednice da se uključi i "zaštiti pravo naroda na demokratiju svim potrebnim sredstvima".

Opozicija je najavila i veliki protest za sredu, nazvan "Preuzimanje Venecuele".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kongres: Maduro je izveo državni udar

Izvor: Blic, 23.Okt.2016

Kongres Venecuele proglasio je danas da je vlada izvela udar, a poslanici su obećali da će suditi predsedniku Nikolasu Maduru...Na sednici parlamenta, koju ja prekinuta kada su pristalice vlade upali u salu, poslanici su predložili i smenu nacionalnih izbornih zvaničnika i sudija Vrhovnog suda...Poslanik...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.