Kolo odluke u srpskom fudbalskom prvenstvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2010, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolo odluke u srpskom fudbalskom prvenstvu

NOVI SAD - Fudbaleri Partizana pobedili su večeras Crvenu zvezdu sa 1:0 u derbiju 28. kola Super lige i prišli na korak od osvajanja treće uzastopne titule prvaka Srbije.

Pobednički gol za crno-bele postigao je reprezentativac Radosav Petrović, koji je u 73. minutu sa više od 25 metara savladao golmana Crvene zvezde Sašu Stamenkovića.

Do titule nedostaju dva boda

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Partizan se tako zadržao na čelu Super lige, ali je prednost nad Zvezdom, dva kola pre kraja šampionata, povećao na četiri boda.

Crno-belima za treću uzastopnu titulu prvaka, što se u nacionalnom šampionatu nije desilo od 1992. godine, sada nedostaju samo dva boda, pošto imaju bolji skor u međusobnim duelima sa Zvezdom, koju su savladali u oba susreta ove sezone.

Zvezda je poslednji put Partizan pobedila marta 2008. godine, a u poslednjih šest susreta pretrpela je tri poraza.

Crvena zvezda uložila žalbu na suđenje

Fudbalski klub Crvena zvezde uložio je večeras žalbu zbog suđenja Boška Jovanetića u "večitom" derbiju.

Predstavnici Zvezde su u zapisnik sa utakmice izneli ozbiljne primedbe na suđenje i naveli da je Jovanetić direktno odlučio ishod utakmice.

Crveno-beli su zatražili arbitražu, odnosno da se srpski fudbalski organi odrede po ovom pitanju.

U Crvenoj zvezdi smatraju da je Jovanetić u drugom poluvremenu propustio priliku da svira jedanaesterac nakon prekršaja nad Kaduom.

Večerašnji, 138. večiti derbi srpskog fudbala, potpuno zasluženo pripao je Partizanu, koji je od samog početka imao terensku inicijativu i kontrolu nad igrom, dok je Zvezda u većem delu susreta bila potpuno bezopasna, iako joj je pobeda bila imperativ.

Prvu šansu na utakmici imao je Partizan u 9. minutu, kada je Lamine Dijara centaršut Nemanje Tomića sa desne strane volejom sproveo pored suprotne stative.

Zvezda je prvu priliku imala u 19. minutu kada je Pavle Ninkov centrirao sa desne strane, a Kadu atraktivnim makazicama šutirao malo pored protivničkog gola.

Četiri minuta kasnije Zvezda je ponovo pripretila, ali je pomoćni sudija neopravdano signalizirao da se Dejan Lekić našao u ofsajdu posle centaršuta Aleksandra Jevtića. Gola, međutim, ne bi bilo i da sudija nije pogrešio, pošto je Lekić šutirao pored gola.

Finiš prvog poluvremena u potpunosti je pripao Partizanu, koji je nekoliko puta ozbiljno ugrozio gol gostiju.

Nekadašnji napadač Zvezde Kleo imao je dobru šansu u 30. minutu, ali nije uspeo da na pet metara od gola crveno-belih zahvati loptu.

Bolje je reagovao u 39. minutu kada je dobro šutirao sa 18 metara, ali je Stamenković loptu poslao u korner. Stamenković je samo minut kasnije ponovo spasao gol Zvezde, pošto je odbranio pokušaj Tomića.

Sjajan gol Petrovića sa 25 metara

Drugo poluvreme bilo je još mirnije, što je i bila želja crno-belih, koji su u potpunosti zatvorili Zvezdinu desnu stranu, gde deluju Nikola Lazetić i Pavle Ninkov, najopasniji tandem gostiju.

Petrović: O ovome sam sanjao kao klinac

Strelac pobedonosnog gola za Partizan, Radosav Petrović, rekao je da je o takvom trenutku sanjao kada je počinjao fudbalsku karijeru.

"Neka sam ga i ja dao... Šalim se, naravno. O ovome je sanjao svako od nas kada je počinjao da igra. Kao i uvek, iz jakog kolektiva iskoči neki pojedinac, sada sam to bio ja. Ovo je pobeda svih ljudi koji rade u Partizanu. Postigao sam najdraži gol u dosadašnjoj karijeri. Slavićemo večeras, ali još nije gotovo", rekao je Petrović novinarima na stadionu.

Kapiten Crvene zvezde Nikola Lazetić bio je razočaran i veoma oštar prema sudijama.

"Čestitam Partizanu na pobedu, ali sudije su stvarno bile sramota. Bile su dve sporne situacije, neka pogledaju ponovo snimak i onda neka pričaju o regularnosti prvenstva", kazao je Lazetić i ubrzanim korakom otišao ka klupskom autobusu.

Duge lopte fudbalera Zvezde, koji su možda bili umorni zbog osvajanja Kupa Srbije u sredu, nisu davale rezultata.

Najbolju i jedini priliku Zvezda je imala u 65. minutu kada je Kadu sa leve strane ušao u šesnaesterac Partizana, ali samo da bi pao posle duela sa Mladenom Krstajićem. Crveno-beli su tražili penal, ali je sudija Boško Jovanetić ocenio da kontakt nije bio dovoljan za najstrožu kaznu.

Osam minuta kasnije utakmica je odlučena, pošto je Petrović uspeo da sa 25 metara sjajnim šutem u gornji desni ugao protivničkog gola lobuje izletelog Stamenkovića i postigne jedini gol na meču.

Partizan se do kraja meča koncetrisao na čuvanje prednosti u čemu je i uspeo, pošto Zvezda nije ozbiljnije ugrozila domaće.

Rad od 0:2 do 3:2 protiv Vojvodine

Fudbaleri Rada pobedili su danas u Novom Sadu ekipu Vojvodine sa 3:2 iako su posle samo sedam minuta igre gubili sa 0:2.

Građevinari su, ipak, uspeli da preokrenu rezultat i stignu do bodova koji im i definitivno garantuju ostanak u Super ligi Srbije.

Vojvodina je povela u drugom minutu pogotkom Dragana Mrđe, kome je to bio 17. gol u sezoni što ga čini najboljim strelcem Superlige. Mario Đurovski je već u sedmom minutu vođstvo duplirao na 2:0.

Drugi najefikasniji igrač lige je napadač Rada Andrija Kaluđerović, koji je u 16. minutu postigao prvi gol za beogradski tim, svoj 15. u sezoni.

Janko Tumbasović je potom u 33. minutu nespretnom reakcijom i autogolom Radu doneo izjednačenje od 2:2, da bi za potpuni preokret bio zaslužan Marko Stanojević, koji je u 58. minutu postavio konačan rezultat preciznim šutem sa ivice kaznenog.



Borba za opstanak u Super ligi Srbije, kao i trka za treće mesto na tabeli i izlazak na evropsku scenu, biće odlučene tek u finišu sezone, pošto su skoro sve ostale utakmice 28. kola završene bez pobednika.

OFK Beograd je igrao nerešeno na gostovanju kod Čukaričkog 0:0, ali nije izgubio treće mesto na tabeli, pošto je bez golova završen i duel četvrtoplasiranog Spartaka i Metalca u Subotici.

Pobednika, ni golova, nije bilo ni u susretu BSK-a i Smedereva, dva tima kojima, uz Čukarički, Hajduk, Mladi Radnik i Napredak, najviše preti ispadanje iz Super lige. Takav ishod meča, ipak, više odgovara gostima iz Smedereva koji su zadržali četiri boda prednosti nad BSK-om i pet nad ostalim timovima u zoni ispadanja.

Napredak je na gostovanju Jagodini imao vođstvo od 1:0 i priliku da zahvaljujući golu Predraga Vujovića osvoji važne bodove. Milan Bojović, ipak, u 82. minutu ugasio je tu nadu Kruševljana.

Istim rezultatom, 1:1, završen je i duel Javora i čačanskog Borca u Ivanjici gde je domaći tim poveo u 23. minutu golom Stevana Račića.

Strelac jedinog gola za Javor, međutim, u 62. minutu je isključen, što je Borcu olakšalo zadatak da izjednači golom Zorana Kostića u samom finišu.

Poslednju utakmicu kola sutra će u Kuli igrati Hajduk i Mladi Radnik, dva sada poslednje plasirana tima Super lige.
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.