Koliko je bezbedna hrana na pijacama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko je bezbedna hrana na pijacama?

Koliko je zdravstveno ispravna, odnosno bezbedna hrana sa naših zelenih pijaca pitanje je koje postavljamo, ali odgovori su često nepotpuni i ne daju punu informaciju o tome na koji način se kontoliše zdravstvena bezbednost hrane u Srbiji.

Sa zelenih pijaca stiže nam hrana za koju ne znamo da li je bezbedna. Česti su slučajevi da se danas prska, a već sutra to isto povrće i voće je na pijačnim tezgama! Potrošači kupuju, a nedoumice oko bezbednosti hrane sa zelenih pijaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su brojne.

Kupovina sezonskog voća i povrća od poznatog prodavca i po mogućnosti, iz organskog uzgoja preporuka je Asocijacije potrošača Srbije jer, kako tvrde, ni zakon ni ispekcijska služba,  ne mogu zaštiti potošača u meri koliko to on može sam.

"Ono što smo mi iz organizacije potrošača tražili, i to u više gradova, jeste praksa koja postoji u zemljama Evropske unije, da se veoma transparentno objavi ime, prezime proizvođača, odnosno gazdinstva koje je takav prekršaj načinilo! Dakle, ne samo da se novčano kazni, da se ta roba adekvatno uništi da ne može nekim drugim tokovima da stigne do potrošača, a to je upravo ono, da mi kao potošači dobijemo informaciju ko je taj koji ima tu nepoštenu praksu!", objasnila je Nela Tasić, Predsednica Skupštine Asocijacije potrošača Srbije.

Kako se navodi u dopisu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, voće i povrće koje se proizvodi kod poljoprivrednih proizvođača, odnosno uvozi, izvozi i prometuje je zdravstveno bezbedno.

Ministarstvo poljoprivrede takođe sugeriše potrošačima da obrate pažnju na boju i izgled voća i povrća, kao i na proizvođača i mesto na kome se vrši prodaja, ali odgovor na pitanje "Postoji li laboratorija koja može, po zahtevu građana, da primi pokjoprivredne proizvode kako bi se ustanovila prisutnost herbicida, pesticida i drugih štetnih materija u poljoprivrednim proizvodima?", nismo dobili.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.