Kalderonovo poslednje madridsko pesničenje!

Izvor: MozzartSport.com, 19.Nov.2016, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kalderonovo poslednje madridsko pesničenje!

Atletiko u crnini posle milanskog poraza u finalu Lige šampiona. Real bez glavnih tabadžija kakvi su Pepe, Toni Kros i Kazemiro. Puno razloga da večeras od 20.45 ispratite derbi Madrilenjo

Postoji taj snimak, baš Zinedin Zidan pokreće akciju, lopta je na levom krilu kod Roberta Karlosa, vraća je on do centra igrališta i Ronalda, a ovaj provlači kroz noge Dijegu Simeoneu i posle 13 sekundi igre postiže najbrži gol u istoriji Madrilenja. Postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << taj snimak, često se zavrti u danima pred okršaje Reala i Atletika, ali ovaj put se posebno dobro primio na društvenim mrežama. Jer, svesni su i jedni i drugi: ovaj će derbi biti posebno naporan za Jorgandžije. Toliko da se na beloj strani Madrida nadaju da bi neuspeh mogao da poništi sve dobro što je Dijego Simeone uradio prošlih sezona i da bi mogao da vrati Atletiko u stanje večite inferiornosti u kome se tiho davio pre dolaska Argentinca na mesto trenera.

Prvo, Atletiko je već sada šest bodova iza Reala na tabeli i eventualni poraz bi ga maltene izbacio iz šampionske trke, iako je tek trećina sezone protekla. Drugo, ova utakmica biće poslednja koju će Jorgandžije odigrati na kultnom “Visente Kalderonu” što je samo po sebi dodatan motiv, ali i obaveza. I treće i najbitnije, ovaj će susret biti prvi duel ljutih gradskih rivala posle onog bolnog poraza Atletika na penale u milanskom finalu Lige šampiona. Drugom koje je Atletiko izgubio u poslednje tri sezone. Drugom baš od Reala.

“Kao smrt. A svaka smrt zahteva da je oplačeš”, govorio je Simeone tada.

Da se razumemo, nema ovde nikakve osvete na stolu. Ono je bilo finale Lige šampiona. Jedna ligaška pobeda ne menja ništa. Ali, ovo jeste prilika da Atletiko pre svega sebi dokaže da je i dalje top tim kadar da se pobije sa Realom i Barselonom. Posle prvog poraza od Reala u finalu Lige šampiona uzvratio mu je osvajanjem španskog Superkupa, pa eliminicacijom u Kupu kralja, sa prvenstvenih 2:1 na “Santjago Bernabeu” i sa čak 4:0 na “Kalderonu”. Uspelo je tada. Atletiko se uspravio, dve godine kasnije ponovo igrao za evropsku titulu.

Taj drugi pad mnogo je jače zaboleo. Toliko da su i na crveno-beloj strani Madrida, a tamo su navikli da trpe udarce, pomislili da je ovom Simeoneovom čudu došao kraj.

Ipak, ima Atletiko i razloga za optimizam. U poslednjih šest prvenstvenih okršaja Real je uspeo da osvoji samo dva od 18 bodova koliko je bilo na raspolaganju. Sada će, pritom, igrati bez dvojice jedinih klasičnih zadnjih veznih Tonija Krosa i Kazemira, dok se pretpostavlja da će Serhio Ramos biti na terenu samo zato što se Zidan posle povrede Pepea plaši da Atletiku na crtu izvede Rafaela Varana i Nača Fernandeza. Čak i ako je i sam Ramos rovit. Karim Benzema je spreman, ali bez minuta na terenu u poslednjih mesec dana.

Domaće muče lakše povrede Antoana Grizmana i Jana Oblaka, ali kako će obojica biti u timu čini se da je Atletiko u povoljnijoj situaciji kada je zdravstveni karton u pitanju. Takođe, ovih šest bodova razlike na tabeli može da zavara. Čolo Simeone jednostavno pokušava da igra malo napadačkiji fudbal sa isturenijim Kokeom. I golovi dolaze, mada uz povremene probleme pozadi. A i sa njima, Atletiko na “Kalderonu” nije izgubio još od januara. Ove sezone samo je Alaves izvukao bod. Jedan Bajern je morao da se pomiri sa porazom.

Otkud onda ona razlika na tabeli? Ima i do igre, ali ima i do kalendara. Atletiko je već bio na gostovanjima kod Barselone, Selte, Real Sosijedada, Sevilje i Valensije. Real je imao znatno lakši raspored.

Dakle, nije baš sve na Realovoj strani. I nije baš da su gospoda sa “Santjago Bernabeua” u ovim poslednjim godinama baš uvek  bila hladnokrvna pred naletima Čolovih kerova. U klinču sa njima nemoguće je da bele rukavice ostanu čiste. Bez Pepea, Krosa i Kazemira Realov kapacitet za kvalitetnu fudbalsku šorku biće i te kako umanjen.  A Jorgandžije su ljute. Ljuti su što uopšte moraju da sa svog “Kalderona” idu na “La Pajnetu” na sasvim suprotnom kraju grada, ljuti što koliko god da su dobri nikada neće biti prvi ni u svom gradu, ljuti što su im bogati sinovi Kraljevskog kluba već dva puta sa glave skinuli evropsku krunu... Vreme je da im i u lice kažu koliko je to bolelo. I da rasprave kao muškarci.

KLADIONIČARSKI KUTAK

Na poslednjih pet susreta Atletika i Reala nismo videli više od dva gola, ali imajte na umu da Atletiko ove jeseni mnogo lakše i prima i daje golove, dok su Realove utakmice otvorene kao pučina. Devet od poslednjih deset utakmica otišlo je u 3+, čak sedam i u 4+. Stoga, ne otpisujte unapred ni igru GG za kvotu 1,60, pa ni GG3+ za 2,00.

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.