Kako je Barsa pobedila u Madridu? Teško je objasniti...

Izvor: Mondo, 04.Nov.2018, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je Barsa pobedila u Madridu? Teško je objasniti...

Da sve bude zanimljivije, Atletiko Madrid je ranije u subotu bio "na nekoliko" minuta od pobede nad Leganesom koja bi ga učinila liderom do završetka meča u Valjekasu...

Fudbaleri Barselone, apsolutni vladari La Lige sa devet titula u poslednjih 14 sezona, ne sećaju se kada su izgubili u Madridu.

Poslednji poraz od Reala na "Santijago Bernabeu" stadionu doživeli su 25. oktobra 2014, dok je Atletiko još igrao na "Visente Kalderonu" 14. februara 2010. kada je poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << put savladao "Blaugranu" u prvenstvenom duelu.

Ali, Primera ne bila to što jeste da iz vikenda u vikend ne donosi nova uzbuđenja i neočekivane ishode utakmica u kojima je, naizgled, lako pretpostaviti ko će pobediti...

Sedam dana nakon što su bez Lionela Mesija ponizili trostrukog uzastopnog šampiona Evrope u "El klasiku" i "petardom" ozvaničili otkaz treneru Reala, Đulenu Lopetegiju, lideri šampionata nalazili su se na nekoliko minuta od poraza u Madridu...

...doduše, u Valjekasu, predgrađu u kom se od ove sezone ponovo igra Primera.

Hrabrom domaćinu, na kraju, nije ostao ni bod posle dramatičnog završetka utakmice 11. kola:

Rajo Valjekano - Barselona 2:3 (1:1)!

Foto: (AP Photo/Manu Fernandez)

Nakon što je u 11. minutu Đordi Alba imao "čitavu večnost" da odlući kome će asistirati za vođstvo (nije pogrešio što se odlučio za Luisa Suareza), vatrenoj publici iz siromašnog kraja prestonice Španije u kom živi mahom radnička klasa puls je podigao Hoze Anhel Poso, sa čijim preciznim udarcem u 35. minutu čuvar mreže gostiju Mark-Andre Ter Štegen nije uspeo da se izbori.

"Campo de Futbol de Vallecas" ne pamti mnogo većih legendi od sadašnjeg trenera Mićela, zapravo Migela Anhela Sančeza Munjoza, čoveka koji je rođen u blizini stadiona i koji je tokom karijere zabeležio skoro 400 nastupa za klub.

Iako je od dolaska na klupu u februaru 2017. uverio sve u kraju, pa i šire, da je povratak u La Ligu moguć "iz prve", ni Mićel nije verovao da će njegov sastav izdržati inicijativu koju je na poluvremenu naredio njegov kolega Ernesto Valverde, pa se u 57. minutu odlučio za defanzivnu, taktičku izmenu u kojoj je vezista Alvaro Garsija zaigrao umesto napadača Oskara Treha.

Verovatno je i sam bio iznenađen dok je gledao kako još neoznojani Garsija iz prvog kontakta sa loptom postiže pogodak za vođstvo protiv rivala koji je u prethodnih 11 susreta sa njegovim klubom osvojio cela 33 boda.

Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Pročitajte sve rezultate, strelce i tabelu.

Garsija se pravo sa aut linije pridružio napadu ekipe, u kom je Adri Ambarba savršenim centaršutem sa desne strane "povezao" Raula De Tomasa sa golom, ali je snažni centarfor pogodio stativu ispred sporog Đerarda Pikea. No...

Suprotno statičnom Ter Štegenu, De Tomas je bio te sreće da se lopta odbila pravo na Garsijinu levicu, koji je atmosferu na nekadašnjem "Tereza Rivero" stadionu doveo do tačke ključanja.

Ovaj neplanirani tok meča naveo je Valverdea na drugu i treću izmenu, jer je samo pet minuta pre Garsijinog gola uveo Osmana Dembelea umesto Rafinje Alkantare, pa su ubrzo šansu umesto brazilskih vezista Artura i Felipea Kutinja šansu dobili Arturo Vidal i zboravljeni Mohamed El Hadadi. Ispostavilo se da su to bili potezi posle kojih je Barsa izbegla prvi poraz u Valjekasu od 2012.

Odnosno, posle kojih je nastavila seriju pobeda u prvenstvu i Ligi šampiona (gde je očekuje gostovanje takođe "naoštrenom" Interu).

Već spremne naslovnice "Marke", "Asa", "Munda" i "Sporta" "srušio" je Đerar Pike asistencijom glavom za "drugopozivca" Dembelea, koji je tehnički zahtevnim udarcem u 87. minutu najavio još gori scenario ne samo po stanovnike predgrađa Madrida, već i celu metropolu.

U prvoj sledećoj akciji, pre ulaska u nadoknadu vremena, fantastični Serđi Roberto uspeo je sa desnog krila - markiran dvojicom igrača - da uputi savršen centaršut slabijom, levom nogom i omogući neumornom Urugvajcu da pokaže kako het-trik u mreži Tiboa Kurtoe nije došao slučajno.

Suarezu nije bilo teško da postigne drugi gol na susretu, a peti u nedelju dana, za šest bodova osvojenih ove subote uveče u "minut do 12".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.