Jokić je, zapravo, vrhunski defanzivac VIDEO

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 08:45

Jokić je, zapravo, vrhunski defanzivac VIDEO

Nikola Jokić važi kao najslabija karika Denverove odbrane.

Finiks Sansi su ga očekivano ciljali zbog toga, ali se ispostavilo da je odbrana Denvera izgrađena upravo za to.

Nagetsi su potpuno "zaključali" atomski napad Sansa i ograničili ga na samo 104 poena na 100 poseda.

Koliko je to ogroman uspeh pokazuje podatak da su Sansi u seriju ušli sa ofanzivnim rejtingom 125.

A da je Jokić izuzetno inteligentan i u defanzivnim akcijama, videli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo u prvom meču ove serije.

Nakon što je u jednom napadu Okogi iskoristio preuzimanje Gordona sa Ejtona i asistirao svom centru za lako zakucavanje, reagovao je Jokić.

Savetovao je AG da ne radi punu rotaciju, da ostane blizu Ejtona.

Kada je u novoj pik-en-rol akciji Sansa Okogi na sličan način ušao u reket, Srbin se vratio da pomogne, a Gordon koji je ostao uz Ejtona onemogućio rivale da kombinuju.

U prošlosti su ekipe, poput Golden Stejt Voriorsa, trojkama izvlačile Jokića iz reketa i otvarale prostor, ali Sansi ne šutiraju mnogo trojki.

Njihove ključne zvezde favorizuju poludistancu, posebno posle pik-en-rol akcija.

A tu na scenu stupa Jokić. Kada Devin Buker ili Kevin Durent krenu u pik-en-rol, Jokić izlazi malo na igrača koji kontroliše loptu, pre nego što se vrati na svog čoveka, a to je uglavnom Diandre Ejton.

Ova Jokićeva "živa ograda" zahteva organizovanu rotaciju saigrača iza njegovih leđa – krilo se spušta u reket i prati Jokićevog igrača, a istureni defanzivac ne brine o uglu jer se Sansi muče sa dugačkim lob pasovima.

Ova "živa ograda" i Jokićevo kretanje prilikom pik-en-rola Sansa je funkcionisalo savršeno u prva dva meča, pa je Finiks postigao samo 87 poena u drugom duelu.

Pogledajte detaljnu analizu Bena Tejlora kako su trener Majk Meloun, Aron Gordon, Kentavijus Koldvel-Poup, Brus Braun i drugi koristili horizontalnu brzinu da uspore Durenta, Devina Bukera i Sanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.