Jojićevo vaskrsenje pod Rutenbekom - plejmejker na krilu

Izvor: MozzartSport.com, 23.Jan.2018, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jojićevo vaskrsenje pod Rutenbekom - plejmejker na krilu

Ne mari ni što nije brz...

Niko neće reći da je Peter Šteger loš trener. Da jeste, ne bi završio u Dortmundu. Ali za Miloša Jojića proleće je počelo pre vremena kada je na Kelnovu klupu seo Šefan Rutenbek. Čim je zaseo u fotelju, novi šef struke Jarčeva je uoči zimskih priprema rekao: "Pitaću da ga li želi da bude samo jedan od mnogih ovde. Ili hoće da bude pravi igrač".

Jojićev odgovor nismo čuli, ali sudeći po >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << onome što prikazuje poslednjih nedelja možemo da naslutimo da je bio potvrdan. U poslednje tri utakmice tri asistencije nekadašnjeg veziste Partizana. Nije slučajno što su se one poklopile sa tri pobede, tri prve u bundesligaškoj sezoni.

Miloš Jojić je posle šest meseci tokom kojih je kao i cela ekipa bio izložen stalnim kritikama dočekao da bude jedna od glavnih tema u Kelnu. Pozitivnih tema sada.

"Ne bi bilo pošteno otpuživati Miloša Jojića zbog toga što mu nedostaje brzina. Sprinteri se rađaju, ne stvari. Nijedan trener ne bi mogao da od njega traži da trči brže. A opet, niko ne bi mogao da Miloša Jojića okrivi da ne radi dovoljno. Možda ne trči previše brzo, ali Srbin je redovno onaj koji je najviše pretrčao u Kelnovom timu", počinje lokalni Kelner Štat-Anciger hvalospev u tekstu zanimljivog naslova.

"Miloš Jojć, plejmejker na krilu".

Takva tvrdnja se potkrepljuje sledećom konstatacijom: "Jojić može skoro sve, osim da trči brže". Podvlači se da nijedan od brojnih brzonogih fudbalera Kelna na terenu ne ostavlja utisak kao i Jojić. U poslednjih pet ligaških utakmica 25-godišnji vezista je saigračima spakovao četiri gola. I ne planira da stane.

"Miloš je mnogo puta kreirao akcije koje su promenile tok utakmice", hvali i trener Rutenbek, verovatno najzaslužniji čovek za Jojićevo vaskrsnuće.

Dugo je već Rutenbek smišljao kako da izvuče najviše iz Jojića. Na kraju je smislio: igraće po krilu, ali ne kao klasično krilo. Jojić često ulazi u sredinu terena, dok na krilu ostavlja prostor za ofanzivne bekove kakvi su Jonas Hektor ili Lukas Klinter (kad igraju na beku).

"Utakmice se odlučuju na centru, ne na krilu", objašnjava šef struke.

Upozorava ipak: "Ne sme da postane taktički jednoličan".

Ima i druge savete. Batali jedan na jedan duele, posebno protiv najvećih klubova. Jednostavno, uvek ćeš naleteti na nekog bržeg. “Mora sam da pronađe najbolje rešenje”, kaže Rutenbek. Konkretno, smatra da Jojić protiv najboljih klubova može mnogo više da napravi svojim mirnim pasovima. Dok, primera radi, možda i najbržem igraču lige Klinteru treba brisan prostor ispred, Jojiću, ističe Rutenbek, treba lopta na stopalu.

"Njegovi potezi često uvode akcije u završnicu", smatra Rutenbek.

Nije samo to. Uvodna faza subotnje utakmice sa Hamburgom podsećala je na knoge sa početka sezone dok Jarčevi nisu mogli da se sastave: jednostavni pasovi išli su u noge protivnika, Kelnovi fudbaleri teško su je čuvali, previše izgubljenih lopti onemogućavalo je organizovanje bilo kakve akcije.

I tako sve tok Jojić i Frederik Sorensen nisu stali na loptu i počeli da diriguju.

"Razgovarali smo prethodno o tome. Ne uspeva uvek odmah, ali je protiv Hamburga našu ideju sproveo u delo kako je utakmica odmicala. Sve je bolje i bolje", hvali šef.

Ono što se dodatno dopada nemačkoj javnosti je Jojićeva raznovrsnost. Može da bude klasičan plejmejker, može da igra zadnjeg veznog, manje ili više ofanzivnog, možeš da ga staviš na krilo…

"Šta god da mu nacrtam, on kaže: Nema problema", zadovoljan je Rutenbek.

Zadovoljan je i Jojić. Zadovoljni su i navijači. Samo da se tako nastavi. Dalek je još put do opstanka u eliti. Tek ako u tome uspeju možemo da pričamo o pravom uspehu.

(FOTO: Action Images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.