Jedina zemlja koja ima Ministarstvo sreće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2016, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedina zemlja koja ima Ministarstvo sreće

Sreća je u Butanu toliko važna da je pravo na nju istaknuto u Ustavu, postoji Ministarstvo sreće, a građane na popisu obavezno pitaju jesu li srećni.

U popisu sprovedenom 2015. godine, čak 35 odsto stanovnika Butana odgovorilo je da su "veoma srećni", 47,9 procenata ljudi oseća se "umereno srećno", a samo 8,8 odsto ispitanih se izjašnjava kao nesrećno.

Neka vas ne čudi to što se ovo pitanje postavlja na popisu: sreća je jedan od glavnih prioriteta nacionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << politike u Butanu, zbog čega je čak osnovano Ministarstvo sreće, a kao indikator blagostanja u zemlji koristi se bruto nacionalna sreća, koncept nastao 1972. godine koji je protivteža bruto domaćem proizvodu.

Vlasti Butana smatraju da je jedan od načina da se obezbedi sreća stanovništva, pored jedinstvenog sistema vrednosti, pružanje prirode građanima. Kako je preneo Hafington Post, zelenilo i zdravi ekosistemi su neodvojivo vezani za ljudsko zdravlje, pa su vitalni deo bruto nacionalne sreće u ovoj zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.