Janković poziva na mobilizaciju

Izvor: Politika, 11.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković poziva na mobilizaciju

Predstavljen najmlađi trener u istoriji Crvene zvezde. – Na klupi sa Mrkelom. – Stojanović: Ako se neko mešao u posao Kosanoviću, neka to konkretnije objasni

Novi šef stručnog štaba Crvene zvezde Aleksandar Janković (35 godina), najmlađi trener u istoriji našeg najtrofejnijeg kluba, i njegov prvi saradnik Mitar Mrkela, zvanično su juče u podne predstavljeni u Medija centru na "Marakani". Po rečima Zvezdinog sportskog menadžera Stevana Stojanovića, njih dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su dobila šansu da stručno vode klub posle sporazumnog raskida saradnje sa donedavnim trenerom Miloradom Kosanovićem. Crvena zvezda će ove godine tako dobiti četvrtog šefa struke, posle Dušana Bajevića, Boška Đurovskog i Milorada Kosanovića, a tako česte promene na klupi svakako odudaraju od ranije ustanovljenih normi.

Jankovićev izbor u ovdašnjoj štampi je propraćen od nepotrebnog uzdizanja do nebesa ("srpski Morinjo") do nipodaštavanja ("Zvezda spala na Mrkelu i Jankovića"). Radi se o izvanrednom teoretičaru i analitičaru, veoma obrazovanom, koji je posle uspešnog dugogodišnjeg stažiranja kod Slavoljuba Muslina dobio priliku za samostalnim radom i to u najvećem srpskom klubu.

– Ovo je za mene velika čast i zadovoljstvo. Za Crvenu zvezdu sam vezan još iz dečačkih dana, kada sam sa osam godina obukao "crveno-beli" dres. Zvezda je moja druga porodica, ali je i Crvena zvezda ušla u moju porodicu praktično dok još nisam bio ni rođen – naglasio je Janković.

Odmah nakon uobičajenog uvodnog obraćanja, Janković je morao da odgovara na nimalo prijatna novinarska pitanja. On je negirao da je još u Jatovom avionu, prilikom povratka ekipe iz Soluna, obavešten da će naslediti Kosanovića. Janković je na pitanje da li će moći samostalno da odlučuje o sastavu tima, s obzirom da se njegov prethodnik žalio da su se pojedine klupske strukture mešale u stručni deo, odgovorio samo sa – da.

– Biće vremena za detaljnije analize i bolje upoznavanje, jer nas već danas očekuje izuzetno značajna prvenstvena utakmica u Smederevu, nakon nekoliko nepovovljnih rezultata. Zato je neophodno da se svi u klubu mobilišemo i nadamo se pobedi. Vremena za radikalne promene sada nema i oslonićemo se na postojeće snage – poručio je Aleksandar Janković.

Stojanović je dodao da je imao dobru saradnju sa Kosanovićem, koji je obezbedio plasman u Ligu Uefe, a i na domaćoj sceni Crvena zvezda konkuriše za odbranu oba trofeja.

– Ne mogu to govorim o tome da li je neko želeo da se meša u Kosanovićev posao. To bi on trebalo konkretnije da objasni. Sada imamo novi trenerski tandem iza koga će stajati ceo klub – rekao je Stevan Stojanović.

Mrkelina funkcija direktora Omladinske škole Crvene zvezde je formalno zamrznuta, ali će i dalje voditi računa o Zvezdinom omladinskom pogonu, jer se takmičenja u mlađim kategorijama završavaju za nedelju dana. Janković je izjavio da će u hodu biti promena u stručnom štabu, a Stojanović je dodao da će treneri koji su pod ugovorom biti raspoređeni na druge poslove, ako novi šef ne bude računao na njih.

Janković je posle igračkih dana u mlađim kategorijama Crvene zvezde, nastupao u Australiji, Americi i Francuskoj, ali je igračku karijeru zbog povrede kolena prinudno prekinuo u 28. godini. Kao Muslinov prvi pomoćnik učestvovao je u osvajanju dve titule prvaka i nacionalnog kupa u Zvezdi, a "duplu krunu" su osvojili i u bugarskom Levskom. Zajedno su radili i u ukrajinskom Metalurgu, Lokomotivi iz Moskeve i belgijskom Lokerenu. Novi trener Zvezde je u javnosti poznat i kao sin doajena srpskog sportskog novinarstva i dugogodišnjeg novinara "Politike" Dobrivoja Jankovića.

L. Delić

[objavljeno: 11.11.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.