Izložba Slovo renesanse: antička geometrija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2015, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Slovo renesanse: antička geometrija"

Izložba praćena predavanjem, pod nazivom "Slovo renesanse: antička geometrija u srednjevekovnom srpskom stvaralaštvu", autora dr Predraga Milosavljevića, biće otvorena u ponedeljak, 14. decembra, u Matici srpskoj.

Značajnu ulogu u razvoju evropskog kulturnog mozaika imalo je srednjevekovno srpsko stvaralaštvo utemeljeno na hrišćanskoj, svetosavskoj tradiciji, i neposrednom očuvanju i primeni antičkih grčkih i rimskih znanja.

Od opisa vojnih naprava "slovenskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << majstora" (7. vek), preko studeničkih crteža (12. vek) i geometrije koju je iskazao protomajstor Rade Borović (14. vek), do mehaničkog časovnika Majstora Lazara (14. vek) i forme Smederevskog grada (15. vek), primena posebnih geometrijskih obrazaca i na njima utemeljenih estetskih pristupa na najbolji način svedoči o očuvanju antičke učenosti u okviru srednjevekovnog stvaralaštva u Srbiji.

Izuzetna likovna narativnost i simbolika kojom odiše nasleđe iz doba Nemanjića, Hrebeljanović/Lazarevića i Brankovića, ukazuje na originalne pristupe i sintezu umetničkih izraza i stilova koji su omogućili da srednjevekovni srpski stvaraoci na sveobuhvatniji način sagledaju i primene različite vidove antičkih znanja iz geometrije i filozofije prirode.

Izložba je bazirana na posebnom odabiru prezentacija koje sadrže uprošćeni prikaz rezultata uporednih analiza elemenata srednjevekovnog srpskog nasleđa i njima istovetnih vrednosti koje potiču iz razdoblja romanike, gotike, rane i visoke renesanse.

Poster prezentacije su sadržinski i stilski prilagođene tako da se široj populaciji na jasniji i neposredniji način predoče geometrijski principi koji su u razdoblju između 12. i 16. veka bili na sličan način primenjivani od strane srpskih i ostalih evropskih majstora.

Izložba "Slovo renesanse: antička geometrija u srednjevekovnom srpskom stvaralaštvu" ima za cilj da ukaže na postojanje racionalnih pristupa u primeni antičke geometrije od strane srpskih majstora, ali, takođe, i uticaja koje su antička učenja imala na razvoj nauke i estetike u srednjevekovnoj Srbiji.

Svrha organizovanja izložbe se ogleda u produbljivanju svesti o različitim aspektima primene antičkih znanja koja su uticala da srednjevekovno srpsko nasleđe bude pozicionirano u samim temeljima razvoja humanizma i renesanse u Evropi.

Očuvanje srpskog srednjevekovnog nasleđa pre svega se ogleda u produbljivanju kulturoloških pristupa i veza baziranih na multidisciplinarnim istraživanjima aspekata koji njegove osnove čini originalnim. Kontinuitet i proširivanje istraživanja omogućavaju s jedne strane da buduće generacije na sveobuhvatniji i referentniji način pristupe njegovoj daljoj valorizaciji i upravljanju, a s druge, da se na celovitiji način sagledaju i razumeju lična i zajednička uloga u budućim pristupima zaštite i unapređenja nacionalnog identiteta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.