Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jun.2018, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivica Šurjak za "Nezavisne": Dalić ima tim za visok plasman

Zlatko Dalić ima ekipu za visoke domete, a Srbija nije totalni autsajder, kako to neki pokušavaju predstaviti, smatra Ivica Šurjak, jedan od najvećih hrvatskih, odnosno ex-YU fudbalera svih vremena.

Čovjek čijih se nezadrživih prodora po boku u dresu Hajduka, kasnije Pari Sen Žermena, Udinezea i Real Saragose, i danas sjećaju oni nešto stariji, uoči početka Svjetskog prvenstva u Rusiji reprezentacijama našeg regiona predviđa i želi visok plasman. Navija i posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vjeruje u snagu hrvatskog tima, koji je, kako kaže, sazrio za visoke domete. "Vatrene" vidi kao sigurne učesnike nokaut faze zajedno s Argentincima.

"U svakom slučaju očekujem da Hrvatska napravi dobar rezultat. Imamo fantastičnu, moćnu reprezentaciju i izbornik Zlatko Dalić može biti spokojan kada je kvaliteta pojedinaca u pitanju. Nadam se da će se i neke druge kockice konačno posložiti, da će i sreća biti na našoj strani i da možemo daleko dogurati. Vidim da je Dalić donio neke pozitivne promjene, koje se meni baš sviđaju i siguran sam da će nam donijeti dugo čekani visoki plasman.

NN: Na koje promjene konkretno mislite?

ŠURJAK: Dalić mi se sviđa kao novi izbornik. Teži izrazito napadačkoj igri, što, u biti, hrvatska reprezentacija gaji dugo vremena i ima igrače kojima taj stil igre leži. Nismo mi ekipa koja će taktizirati, čekati rezultat, kontre i slično. Mi smo ekipa koja napada i igra od prve minute na pobjedu, bez obzira ko je protivnik i to je Dalić i te kako prezentirao nogometašima.

NN: Šta može Hrvatska u grupi sa Argentinom, Islandom i Nigerijom?

ŠURJAK: Ne bih da zvučim prepotentno, ali Hrvatska mora proći skupinu. Mislim da Argentina i mi prolazimo glatko taj prvi dio natjecanja, a onda, uz malo sreće, može se svašta dogoditi.

NN: Šta je to konkretno?

ŠURJAK: Pa borba za medalju. Zašto da ne? Imamo potentnu, kvalitetnu, iskusnu i jaku reprezentaciju. Ekipu koja ima glavu i rep. Imamo sve što treba jednoj ekipi da konkuriše za visok plasman.

NN: Kakve šanse dajete Srbiji?

ŠURJAK: Meni se sviđaju. Dobri su igrači, koji, ako se poslože na pravi način, mogu napraviti dobar posao u Rusiji. Čini mi se da nisu bili najbolje vođeni i da će sada stvari sjesti na svoje mjesto. Bilo je tu nekih turbulencija, svađa i sličnih stvari, ali igrački kadar je odličan i ako naprave dobru energiju mogu daleko. Vidim da ih neki otpisuju, gledaju kao autsajdere, ali ja ne mislim tako. Možda nisu prvi kandidati za prvo mjesto u svojoj skupini, ali za drugo i prolaz dalje sigurno jesu i proći će. Srbija može daleko dogurati.

NN: Kako Vam se čini reprezentacija BiH pod vodstvom Roberta Prosinečkog?

ŠURJAK: Robi je tek došao pa je teško davati neki pravi sud, ali nema dvojbe da će nastaviti pravi posao kao i svugdje gdje je do sada radio kao igrač ili kasnije kao trener, pogotovo jer ima odlične igrače, neki su svjetska klasa.

NN: Mislite, naravno, na Edina Džeku?

ŠURJAK: Naravno. To je odličan nogometaš, ali i odličan čovjek. Znam ga dobro, jer smo se jedno vrijeme družili u Mančester Sitiju. Ja sam dovodio neke mlade igrače na probu u Mančester Siti dok je on tamo igrao. Pokazao se kao gospodin u kopačkama, svjetski igrač, i žao mi je što neće biti dio i ovog Mundijala.

NN: Jeste li očekivali više od PSŽ-a u Ligi prvaka?

ŠURJAK: Ne samo ja, nego vjerujem i većina je očekivala da će čak uzeti trofej. Međutim, Real Madrid je i pored tih nekih osporavanja i možda sumnjivih situacija na kraju pokazao svu snagu i zasluženo podigao novi trofej.

Ivica Šurjak prokomentarisao je i budući trenerski angažman Nike Kovača u Bajernu.

"Ta bosanskohercegovačka i hrvatska kombinacija, odnosno Hasan Salihamidžić, direktor, i Niko Kovač, trener, trebalo bi da bude ubojita. To je veliko priznanje i fantastična stvar za Niku Kovača da će biti trener jednog tako velikog kluba, pogotovo jer nije tako dugo tu a već je toliko poštovan. Sretan sam zbog njega i predviđam mu dobre rezultate.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.