Istraga u Brazilu povodom ubacivanja igrača u reprezentaciju “preko veze”

Izvor: Sportski Žurnal, 13.Mar.2013, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga u Brazilu povodom ubacivanja igrača u reprezentaciju “preko veze”

Brazilski Vrhovni sud pokrenuo je istragu povodom navoda predsednika Sport Resifea Lusijana Bivara da je platio da njegov igrač Leomar bude u reprezentaciji 2001.
(FOTO: Samba fut)
Dugogodišnji predsednik Sport Resifea rekao je prošle nedelje da je platio određenu sumu da bi osigurao mesto u reprezentaciji igraču sredine terena.
Morate da vodite računa o tome ko će biti direktori u fudbalu, jer mnogi od njih su tu zbog biznisa, a ne zbog tima>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << rekao je Bivar.
On je precizirao da je „uspeo da ugura Leomara u nacionalni tim”:
Platili smo za njega da igra – rekao je Bivar, ali nije naveo tačan iznos novca koji je isplaćen.
On je imao profesionalne kontakte sa menadžerom selekcije Brazila iz 2001. Emersonom Leaom, koji je vodio Bivarov klub Sport pre nego što je imenovan za selektora Brazila.
Leao, koji je vodio reprezentaciju na 11 utakmica, pozvao je Leomara u selekciju za Kup konfederacija u Japanu i Južnoj Koreji, kao i na kvalifikaciopnoj utakmici za Mundijal 2002. protiv Perua.
Ikao je i ranije bilo glasina da se igrači pozivaju u reprezentaciju između ostalog i na takav način, ovo je prvi put da jedan visoki fudbalski zvaničnik obelodani da je bilo takvih „dilova”.
Ova šema je bila zasnovana na ideji da igrači na fudbalskom tržištu vrede više, od svojih kolega koji nisu pozvani u nacionalni tim.
Slučajno ili ne, Leomar je bio angažovan u južnokorejski Jeonbuk Motors godinu dana posle debija u brazilskoj reprezentaciji.
Tužilac Paulo Šmit je istakao da je otvorio istragu posle konkretnog navoda Bivara da je „bilo korupcionaških šema koje su osiguravale da igrači zaigraju za nacionalni tim”.
On je istakao da će zatražiti da ispita i bivšeg selektora Brazila Leaa, kao i njegovog pomoćnika Antonija Lopesa, u cilju potrage za konkretnim dokazima optužbe.
Ukoliko budu proglašeni odgovornima za ucešće u korupciji, Leao bi mogao da bude suspendovan iz fudbala na dve godine, a protiv njega će biti pokrenut krivični postupak.
Leao je odbacio optužbe za korupciju i pozvao Bivara da izađe sa dokazima protiv njih.
Leomar je naglasio da, po njegovom saznanju, nema takvih „šema”.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.