Istekao embargo, Iran opet može da uvozi oružje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2020, 08:41

Istekao embargo, Iran opet može da uvozi oružje

Vlasti u Teheranu saopštile su da su prestale da važe sankcije na uvoz oružja na osnovu Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN.

"Danas je važan dan za međunarodnu zajednicu, koja je, uprkos naporima američkog režima, ostala privržena Rezoluciji 2231 i Sveobuhvatnom zajedničkom akcionom planu", napisao je na Tviteru iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif.

On je istakao da je normalizacija saradnje Irana sa svetom na planu odbrane pobeda multilateralizma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i mira i bezbednosti u regionu.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova prethodno je saopštilo da se Iran na planu odbrane oslanja na sopstvene snage i da nema potrebe da kupuje oružje u inostranstvu.

"Odbrambena doktrina Irana pretpostavlja čvrsto oslanjanje na svoj narod i njegove sposobnosti... Nekonvencionalno oružje, oružje za masovno uništenje i kupovina konvencionalnog oružja nisu sadržani u odbrambenoj doktrini Irana", navodi iransko ministarstvo, a prenosi Rojters.

Embargo Iranu na uvoz oružja je 2007. godine uveo Savet bezbednosti UN, a on ističe danas na osnovu sporazuma Irana sa Rusijom, Kinom, Nemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i SAD o odustajanju Teherana da razvije nuklearno oružje u zamenu za popuštanje ekonomskih sankcija.

Napetosti u odnosima Vašingtona i Teherana narasle su od kako je predsednik Donald Tramp 2018. jednostrano povukao SAD iz sporazuma.

U avgustu ove godine, Trampova administracija pokrenula je proces obnove sankcija UN Iranu, pošto je Savet bezbednosti odbacio njen zahtev da se produži embargo Teheranu na uvoz konvencionalnog oružja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.