Island osudio bankare zbog izazivanja krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island osudio bankare zbog izazivanja krize

Vrhovni sud Islanda i okružni sud u Rejkjaviku u oktobru su izrekli zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Lindsbankin i dvojici iz banke Kauping, kao i jednom investitoru, zbog uloga koje su imali u izazivanju finansijske krize u zemlji 2008. godine.

Kako piše Island magazin, do sada je iz istog razloga pred islandskim sudovima u zatvor poslato 26 bankara, koji su osuđeni na ukupno 76 godina zatvora.

Maksimalna kazna koja se na Islandu može izreći za finansijske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << malverzacije je šest godina zatvora, a sada je pokrenuta inicijativa da se zbog toga propišu strože sankcije.

Island je među retkim državama koje su odlučile da sude bankarima zbog uloge koju su imali u prouzrokovanju finansijskog sloma, koji od 2008. godine potresa čitavu Evropu.

U Sjedinjenim Američkim Državama, odakle je zbog malverzacija u bankarskom sektoru krenula globalna finansijska kriza, niko nije izveden pred sud.

Na pitanje kako je Island, za razliku od ostalih evropskih zemalja, uspeo da se izvuče iz krize, predsednik države Olaf Ragnar Grimson je rekao da su radili sve suprotno od onoga što je rađeno u zapadnom svetu.

Bili smo dovoljno mudri da ne pratimo prevladavajuću ortodoksiju zapadnog finansijskog sveta. Uveli smo kontrolu valuta, pustili smo banke da propadnu, pružili smo podršku ljudima i nismo uveli mere štednje kakve vidite u ostatku Evrope, rekao je predsednik Islanda, prenosi Index.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Island: Bankari idu u zatvor

Izvor: Capital.ba, 22.Okt.2015

REJKJAVIK, U dva odvojena postupka, Vrhovni sud Islanda i Okružni sud u Rejkjaviku osudili su tri vodeća menadžera „Landsbanke“ i dva vodeća menadžera banke „Kaupbing“, zajedno sa investitorom, za malverzacije koji su doveli do finansijske krize 2009. godine. Sa ovim presudama, broj bankara...

Nastavak na Capital.ba...

Island osudio 26 bankara na 76 godina zatvora zbog uloge u finansijskoj krizi

Izvor: Economy.rs, 23.Okt.2015, 00:21

ICELAND Magazine javlja da su ovog meseca na Vrhovnom sudu Islanda i okružnom sudu u Reykjavíku izrečene zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Landsbankinn i dvojici iz banke Kaupþing, kao i jednom investitoru.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.