Informisanjem i primenom znanja sprečimo širenje HIV-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 13:55

Informisanjem i primenom znanja sprečimo širenje HIV-a

Somborski edukativni centar, Crveni krst Sombor u saradnji sa gradom Somborom obeležili su Međunarodni dan borbe protiv HIV-AIDS-a.

Od 1985. godine, pa do danas u Srbiji je registrovano preko 3.000 osoba inficiranih virusom - HIV-a, od čega je 57 odsto obolelo od AIDS-a, pokazuju podaci omladine JAZAS-a. Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a, volonteri i volonterke Crvenog krsta i somborskog edukativnog centra građanima su delili edukativni materijal, obzirom da se ova infekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najčešće prenosi razmenom određenih telesnih tečnosti.

“Samo pravilnim informisanjem i primenom stečenog znanja možemo da sprečimo širenje HIV-a, a iz tog razloga su naši edukovani volonteri organizuju niz različitih aktivnosti”, rekla je Biljana Klipa, sekretar Crvenog krsta Sombor.

"Još 2019. godine je grad Sombor potpisao Parisku deklaraciju gde se zalažemo da će se preduzeti sve preventivne mere u cilju sprečavanja širenja HIV-a i AIDS-a. Svake godine kroz razne aktivnosti obeležavamo ovaj značajan dan", saopštila je Antonija Nađ Kosanović, članica gradskog veća za oblast dece, mladih, zdravlja i sporta.

O prevenciji za učenike srednjih škola Somborski edukativni centar organizuje online predavanja.

“Nastavili smo da se okupljamo i angažujemo sve zainteresovane aktere počevši od lokalne samouprave, crvenog krta, zavoda za javno zdravlje i da kroz niz sastanaka u budućnosti dođemo do nekih mera i aktivnosti kojima ćemo smanjiti što je moguće više opasnosti od HIV-a”, kazao je Srđan Vlaškalić, izvršni direktor Somborskog edukativnog centra.

Ove godine je Svetski dan borbe protiv HIV-a obeležen u skladu sa epidemiološkom situacijom sa ciljem da se apeluje na svest ljudi prevenciji, jer se svake godine kod nas u proseku dijagnostikuje oko 100 novih osoba inficiranih HIV-om.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.