ITALIJA: Ekipa sa šmekom bez Galinarijeve desnice

Izvor: MozzartSport.com, 30.Avg.2017, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ITALIJA: Ekipa sa šmekom bez Galinarijeve desnice

U poslednjem momentu otpao i Paskolo

OČEKIVANJA

Uvek su bili reprezentacija s posebnim šmekom. Čak i oni koji ih pogrdno oslovljavaju sa Žabari vole da ih gledaju kada su na magičnom pravougaoniku. Srčani, impulsivni. Uostalom, da li Italijani mogu da budu drugačiji? Pleniće i na predstojećem Evrobasketu.

Još da ih Galinarijeva desnica nije nokautirala? Šta uradi čovek, nikome nije jasno. Čak ni njihov selektor Mesina >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << nije mogao da nađe reči za bizarnu Galinarijevu povredu. Sigurno neko vreme neće želeti ni da čuje za Danila, koji je saigrače ostavio na cedilu (u prijateljskoj utakmici udario Holanđanina Koka i tako teško povredio šaku). Realno, nema opravdanja za ovakav postupak. Koliko je samo sada oslabljena centarska linija Azura, pošto ni Barnjani neće igrati na šampionatu. Uz Đentilea, to je već ozbiljan trio koji neće biti u sastavu Italije.

Interesanto je da već 15 godina Italija ne može da se plasira makar u polufinale Evrobasketa. U Švedskoj su 2003. osvojili bronzu, a sledeće godine na Olimpijskim igrama srebro i onda kreće drastičan pad. A nije da nisu imali dobre selekcije u međuvremenu. Zbog toga ih je preuzeo Etore Mesina! Asistent u stručnom štabu San Antonija nema šta nije osvojio u karijeri, svakako je jedan od najboljih svetskih trenera i sada ima zadatak da italijanskoj košarci vrati stari sjaj.

MOZZART KVOTE

Italija osvaja EP kvota 22.00, Italija pobednik grupe kvota 4,00

Teško je proceniti dokle mogu, zato što su nepredvidivi, a ni pripremne utakmice nisu mogle mnogo toga da otkriju. Belgija ih je dobila sa čak 20 razlike, i to je malo začuđujuće. Mesina nije odmeravao snage sa najjačima. To je ostavio za prvenstvo.

Za organizaciju napada biće zaduženi Heket i Ćinćarini. Heket je u protekloj sezoni muku mučio s povredom, veći deo je proveo na rehabilitaciji nego u dresu Olimpijakosa. Levoruk je, nezgodan, ima sasvim solidan šut, dobar je i u prodor igri, ali slabiji je u razigravanju saigrača. On i Ćinćarini su tu slični, jednostavno ne mogu da se pohvale atraktivnim asistencijama, a igraju na mestu organizatora igre! Nisu neka klasa, jedino što na trenutke mogu da blesnu.

Druga je priča kada analiziramo pozicije dva i tri. Na mestu beka šutera je neprikosnoven Marko Belineli koji već punih 10 godina igra u NBA ligi. Nekada 18. pik na draftu je postao novi član Atlante, a prošle sezone je imao dvocifreni košgeterski učinak u Šarlotu uz dobre procente spolja. Belineli je pre svega odličan šuter, stari košarkaški šmeker koji s lakoćom igra i prolazi svoje čuvare. Kompletan je bek, nema manu, osim što nekada zna da pretera sa soliranjem. Spada u šutere-ubice. Bez problema se diže sa osam ili devet metara udaljenosti. Mora uvek da se igra flaster na njemu, jer kada je u seriji, nezaustavljiv je. Lagano može da ubacuje iz dana u dan preko 20 poena. Dakle, opcija za igru plus koševi.

MOZZART KVOTE

(1,70) Italija (14,5) Izrael (2,30)

Njegove zamene biće Dela Vale i Aradori – tandem Ređo Emilije koji je prošle sezone zajedno postizao preko 30 poena! Kada su sami, uvek kažnjavaju rivala, jedino što im treba lopta da bi bili efikasni. Na poziciji krila biće Điđi Datome, uzdanica Fenerbahčea. Pored neospornih kvaliteta, Datome je u 30. godini jedan od najvrednijih košarkaša. Maksimalno posvećen, uvek u službi tima. Prošla sezona u Feneru mu je bila nešto slabija, pošto nas je navikao na bolje. Datome sve radi na parketu. Posebno je opasan u šutu iz okreta.

Mesina će imati i dobro popunjenu poziciju krilnog centra, pošto je tu Meli, ali nedostajaće Paskolo koji je u poslednjem momentu otpao zbog povrede. Menjaće ga Baldi Rosi. Od sledeće sezone Meli će biti saigrač Datomeu u Feneru, a kada Obradović nekoga dovede u svoje redove, taj mora da je odličan košarkaš. Meli zaista i jeste dobar, svojim šutem širi odbrane, jedina mu je mana igra u defanzivi. Više je okrenut napadu, pošto ima meku ruku za visokog igrača.

Na poziciji pet Italijani su baš tanki. Mesina je tu ostao samo na Ćerviju, Kuzinu i Biligi. Prosečni centri, teško da bi uopšte i bili u 12 da su svi zdravi. Na pripremnim mečevima ubedljivo najbolji bio je trio BelineliDatomeMeli. Sasvim očekivano. Italijani su drugi favoriti u grupi, iza Litvanije. Ali, po nama, nije veliki jaz između njih. Svakako je Litvanija dosta kvalitetnija pod koševima, dok su Azuri bolji na bekovskim i krilnim pozicijama. U svakom slučaju Italijanima je cilj da se nađu na jednom od prva dva mesta. U konačnom plasmanu trebalo bi da budu između četvrte i sedme pozicije. Dakle, mogu do polufinala!

PREDNOSTI

Etore Mesina je prednost Azura. Odličan stručnjak koji uvek nađe rešenje u svim situacijama. Dosta je stegao odbranu Italijana i od jedne selekcije koja je igrala na „plus poena”, postali su reprezentacija koja igra na „minus”. Sigurno je da će se kod Mesine osetiti i uticaj Grega Popoviča. Mesina voli duže napade i biće zanimljivo kako će uspeti da obuzda svoje individualce. Ako u tome uspe, Italija je će biti prijatno iznenađenje. Zbog odsustva Barnjanija, Galinarija i Đentilea u sastavu su se nenadano našli neki igrači i njih Mesina može da iskoristi za dobru odbranu. Možda će ovi otkazi biti od koristi, pošto sada ima ko da igra defanzivu, pre svih Heket, Ćervi, pa i Datome. Dakle, „minus poeni”!

MANE

Dramatično slaba centarska linija. Čini se da je izostanak Barnjanija i Galinarija nenadoknadiv za Italijane. Drugi veliki problem može da bude sebičnost, pošto imaju nekoliko igrača koji vole da je lopta kod njih i koji se ne podređuju kolektivu! Tu na scenu mora da nastupi Mesina. Doduše, ni ranijih godina nije ih krasila kolektivna igra, ali u poslednje vreme to ih i te kako košta većih uspeha. Trebalo bi sa Litvancima da se bore za prvo mesto u grupi i tu će imati veliki problem da zaustave Valančijunasa. Od ostalih u grupi su, bar na papiru, kvalitetniji.

Četvrfinale je njihov realan domet, a onda na scenu stupa Mesina i nikakvo iznenađenje ne bi bilo ako bi se plasirali u polufinale.

* NAPOMENA - 12. igrač na listi je Baldi Rosi koji je ušao u sastav umesto Davidea Paskola.

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.