Hodabahši: Hoću da osvajam zlata za Srbiju

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodabahši: Hoću da osvajam zlata za Srbiju

Jedinu zlatnu, serniorsku medalju na G1 turniru Kroacija Open, doneo je Iranac Mahdi Hodabahši koji je od pre nekoliko meseci zvanično član tekvondo kluba Galeb. On je na putu do zlata imao četiri pobede, od čega je jedna nad aktuelnim vicešampionom sveta Brazilcem Soaresem, a u finalu je savladao Španca Martineza.
Pored Mahdija, seniorsku medalju osvojila je i Teodora Jović (-46kg), osvojila je bronzanu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << medalju posle dve pobede, poražena je u polufinalu u zadnjim sekundama od predstavnice Lesotoa, kao i Irina Zrnić (-46kg) koja je u polufinalu poražena od Hrvatice. Takođe, odličje za Srbiju osvojio je I Ivan Karajlović (-80kg) koji je posle tri pobede poražen na zlatan bod, u četvrtoj rundi, od Afrikanca iz Burkine Faso.

Mahdi je nedavno oženio dugogodišnju devojku iz Srbije zbog koje je i odlučio da se doseli u našu zemlju i započne svoj porodični, a nastavi profesionalni život. Inače, Hodabahši je tokom sportske karijere u Iranu osvojio Svetsko zlato, Azijsko prvenstvo, Azijske igre, Vojno svetsko prvenstvo kao i Svetski kup što ga čini jednim od najuspešnijih tekvondoista Irana, ali i sveta. Nastupao je na Olimpijskim igrama u Riju 2016, gde je poražen u četvrtfinalu - a cilj mu je da osvoji medalju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, i to za Srbiju.
"Osvojeno zlato u Hrvatskoj mi veoma znači, budući da je prvo za klub Galeb i prvo u Srbiji, a planiram da ih bude još mnogo više", ističe Mahdi Hodabahši.
"Posle nekoliko godina veze sa sada već svojom suprugom, konačno smo se odlučili da nastavimo zajednički život u Srbiji. Jedna od veoma bitnih stvari je bila i činjenica da mogu svoju karijeru da nastavim u ovoj zemlji, budući da je zapravo jedan od najuspešnijih svetskih klubova iz Beograda, tekvondo klub Galeb. Dragan Jović je izuzetan trener, i prelazak na njegov sistem treninga mi u potpunosti odgovara. Ekipa me je zaista prihvatila. Milica Mandić, Tijana Bogdanović, Vanja Stanković, Budimir Krivokuća, Dmitrij Nagaev kao i svi ostali, su mi pružili apsolutno svu podršku zbog čega mi je i veoma drago što sam postao deo fantastične ekipe".
Kako bi se izborio za odlazak u Pariz 2024, Mahdi već sada mora da počne da skuplja poene za olimpijsku listu za našu zemlju.
"Dobio sam dozvolu Olimpijskog komiteta Irana i Tekvondo federacije Irana da mogu da se takmičim za Srbiju. Za sada učestvujem na G1 i G2 turnirima kako bih sakupio što više poena, međutim za učešće na Evropskom šampionatu, Gran priju ili Gren slemu koji nose veliki broj poena, potrebno mi je srpsko državljansto. Nadam se da ću ga i dobiti. Imam pozitivna mišljenja Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije, kao i Tekvondo asocijacije Srbije. Verujem da mogu mnogo da doprinesem srpskom nacionalnom timu", ističe Mahdi.
Dragan Jović, prvi čovek TK Galeb i glavni trener nacionalnog tima Srbije, ističe da je Mahdi izuzetno važan deo tima.
"Iranski tekvodno je veoma specifičan i nisu bez razloga jedna od najvećih svetskih sila u ovom sportu. Mahdijevo iskustvo je bogato, i može doneti samo dobro, ne samo našem klubu već i ovoj zemlji. Vrlo sam optimističan da Mahdi može da osvoji medalju na Olimpijskim igrama, ali siguran sam da može doneti još mnogo odličja i na ostalim kontinentalnim i svetskim šampionatima", rekao je Jović.
Kod juniora zlatnu medalju osvojila je Olivera Radujkov (Novi Sad, +68 kg). Nikola Lukić (Azija, -59) i Novak Stanić (Azija, -55 kg) okitili su se srebrnim odličjima dok su Nikola Ostojić (Feniks preko 78 kg), Sara Pantović ( Feniks, -52 kg), Milica Bulat (Galeb, -52 kg) i Lara Bokun (Koloseum, +68 kg) osvojili bronze.
Kod kadeta pozlatila se Nikolina Milić (Galeb, -55 kg). Srebra su pripala Maši Marić (Galeb, 55 kg), Aleksandru Rosiću ( Galeb, -49 kg), Milošu Mandiću (Azija, -45 kg), Petri Ćirović (Galeb, -44 kg) i Andrei Paunović (Feniks, +59 kg).
Mahdi Hodabahši lična karta
Datum rođenja: 21.04.1991.
Mesto rođenja: Tehran, Iran
Kategorija: do 87 kilograma
Olimpijska kategorija: +80 kilograma
Najveći rezultati:
1. mesto Svetsko vojno prvenstvo 2012
1. mesto Islamic Solidarity Games Indonezija 2013
1. mesto Azijske igre 2014
1. mesto Azijsko prvenstvo 2014
1. mesto Gran pri Astana 2014
1. mesto Gran pri Mančester 2014
2. mesto Gran pri Meksiko 2014
1. mesto Svetsko prvenstvo Rusija 2015
1. mesto Gran pri Samsun 2015
3. mesto Gran pri Mančester 2015
Učesnik - Olimpijske igre 2016 Brazil
1. mesto Svetski kup 2017
MVP na Svetskom kupu 2017
3. mesto Azijsko prvenstvo Vijetnam 2018
1. mesto Svetski kup 2018

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.