Hip hop revolucionalizovao muziku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Maj.2015, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hip hop revolucionalizovao muziku

Nova studija o muzičkim trendovima i njihovom uticaju došla je do zaključka da Bitlsi i Stonsi nisu "revolucionalizovali" muziku već su to učinili hiphop umetnici.

Grupa londonskih akademika proučavala je šablone američkih pop lista od 1960. do 2010. prateći pojavljivanje i trajanje različitih muzičkih trendova.

Kako prenose britanski mediji, studija je pokazala da je uticaj "britanske invazije" u formi grupa Beatles, Rolling Stones, The Kinks, The Who i njihov >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proboj u SAD preuveličan. Istraživanje je pokazalo da su muzičke karakteristike ovih bendova već postojale u SAD.

Zanimljivo je da je studija došla do zaključka da je hip hop imao najviše uticaja na popularnu muziku od prvog "ulaska" na liste 1991. Taj žanr, navode autori studije, potpuno je izmenio muzičku klimu.

Studija je naišla i na kritike. Majk Broken koji drži kurs o Bitlsima na univerzitetu u Liverpulu smatra da se popularna muzika ne može "meriti" a da se u obzir ne uzme prijem te muzike, politička ekonomija, subkultura.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.