Gedraitis pokazao da ume – šta fali Zvezdi?

Izvor: B92, 09.Dec.2023, 11:12

Gedraitis pokazao da ume – šta fali Zvezdi?

Ljudi širom sveta obično kada žele da se lepo provedu odu u Španiju na odmor, ali to nije bio slučaj sa Crvenom zvezdom.

Crveno-beli se sa gorkim ukusom u ustima vraćaju u Beograd, s obzirom da su pretrpeli dva poraza u duplom programu Evrolige na Pirinejskom poluostrvu.

Prvo su u sredu poraženi od Valensije rezultatom 85:81, da bi u petak na skoro identičan način izgubili i od Baskonije – 87:85.

Najveći protivnik crveno-belih, bilo je prvo poluvreme, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gde su u dva navrata dozvolili rivalu 50+ poena. Odbrane od šuta nije bilo, a onda kada je su "zategli" u defanzivi, dolazili su do egala, ali bi na kraju napad stao, što bi dovelo do poraza.

Zvezda nije uspela u Španiji da dođe do prve pobede na strani i trenutno se nalazi na 15. mestu na tabeli elitnog takmičenja sa četiri poraza i devet poraza.

Iako su crveno-beli bili u većini parametara bolji od Baskonije, ekipa Janisa Sferopulosa nije našla način da zaustavi šut za tri poena rivala.

Izabranici Duška Ivanovića su za tri poena pogodili 17 puta iz 36 pokušaja (47%) i tako slomili crveno-bele.

Kada je Zvezda uspela da zaustavi Markusa Hauarda, koji je u prvom poluvremenu imao 5/6 za tri poena, nerešiva enigma su postali Tadas Sedekerskis, najbolji pojedinac u redovima Baskonije sa 18 poena (3/3 za tri, 3/4 za dva), kao i Nikos Rogkavopulos, koji je pogađao za tri poena iz nemogućih siutacija i meč završio sa četiri pogođene trojke.

Crveno-beli su bili u zaostatku skoro čitav meč i uprkos tome što je Rokas Gedraitis pogodio za trojku za izjednačenje, splet nesrećnih okolnosti je doveo Zvezdu do novog poraza, iako je u nekim trenucima bila i dosta bolji rival u duelu.

Zvezdi itekako fali bolja igra u prvom poluvremenu.

Ako zanemarimo prvo poluvreme i veoma lošu odbranu, Zvezda je nadigrala Baskoniju u drugom delu igre.

Slavila je i u trećoj i u četvrtoj deonici (15:19, 20:23), ali to nije bilo dovoljno za preokret.

Odličnu utakmicu je odigrao bivši i dugogodišnji košarkaš Baskonije Rokas Gedraitis, koji je postigao 24 poena uz 9/15 iz igre, uz to je zablistao u odbrani, a uspeo da ubeleži i šest skokova i tri asistencije. On je pokazao da ume, ali mu fali kontinuitet.

Ubedljivo najbolja partija Zvezdinog Litvanca od dolaska na Mali Kalemegdan. Dobar učinak su imali Džoel Bolomboj i Miloš Teodosić, koji su takođe bili dvocifreni sa 14, odnosno 13 poena. Branko Lazić je imao odlično veče sa devet poena (3/5 iz igre).

Svakako treba pomenuti i Luku Mitrovića, koji je uprkos lošim procentima šuta (4/11), upisao osam poena uz čak 16 skokova i sedam asistencija. Bio je blizu tripl-dabl, odnosno dabl-dabl učinka.

Kada pričamo o igračima koji nisu imali baš dobro veče, tu su Nemanja Nedović, koji je za tri poena gađao 0/4. Pored njega, totalno su podbacili Majk Tobi, Jago Dos Santos, od kojeg se očekivala nešto veća uloga s obzirom da u timu nije bilo Šabaza Nejpira.

Zvezdi je nedostajao i Dejan Davidovac, koji je ovoga puta završio meč sa 0 poena (0/3 za tri), a njegovi poeni bi itekako došli crveno-belima.

Sve u svemu, iako situacija nije nimalo prijatna kada se pogleda tabela, još uvek ništa nije izgubljeno.

Ostalo je još dve trećine kalendara, a prošle sezone smo mogli da vidimo da su timovi dolazili do plej-ofa i sa manje pobeda u odnosu na onoliko koliko imaju crveno-beli u ovom trenutku.

Ukoliko Zvezda uspe da pronađe pravi ritam i uspe da uspostavi energiju, koju je imala u drugim poluvremenima utakmica u Španiji, moguć je preokret sezone.

U narednom, 14. kolu Evrolige, crveno-beli dočekuju na svom terenu Albu iz Berlina, a potom sledi novo duplo kolo, gde će Zvezda prvo ugostiti Real Madrid, a potom i okršaj sa Makabijem kao domaćinom u hali "Aleksandar Nikolić".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.