Gana porazila Srbiju sa 1:0

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2010, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gana porazila Srbiju sa 1:0

PRETORIJA -

Reprezentacija Gane pobedila je u Pretoriji Srbiju sa 1:0 u utakmici prvog kola D grupe Svetskog prvenstva. Pogodak je postigao Asamoa Gijan iz penala u 84. minutu.

Prvo poluvreme utakmice u Pretoriji između Srbije i Gane u prvom kolu D grupe završeno je bez golova. Selekcija Gane bila je nešto agresivnija u prvih 45 minuta, u kojima nije bilo pravih šansi za gol. Asamoa Gijan je u četvrtom minutu dobro izveo slobodan udarac, a lopta je završila preko gola. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << U 29. minutu Srbija je odgovorila na isti način, a zamalo neprecizan iz "slobodnjaka" bio je Aleksandar Kolarov.

Selektor reprezentacije Srbije Radomir Antić odlučio je da na mestu levog beka na današnjoj utakmici protiv Gane u prvom kolu grupe D na Mundijalu igra Aleksandar Kolarov, a ne Ivan Obradović.

Time je rešena jedina dilema koju je Antić imao pred ovu utakmicu, a ostatak tima činiće igrači koji su izneli najveći teret u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

SRBIJA: Stojković, Kolarov, Vidić, Ivanović, Luković, Milijaš, Stanković, Jovanović, Krasić, Žigić, Pantelić.

GANA: Kingston, Sarpei, Gijan, Pantsil, Mensah, Anan, Tagoe, A. Ajev, Vorsah, Asamoa, K.P. Boateng.

Utakmica Srbija-Gana igra se od 16 sati u Pretoriji, a u drugom meču D grupe od 20.30 u Durbanu se sastaju Nemačka i Australija.

Najbitniji susret

U skoro svim izjavama pred meč sa "crnim zvezdama, za koje smatraju da su jedna od najkvalitetnijih afričkih selekcija, reprezentativci Srbije ističu da je taj susret najbitniji i da u ovom trenutku razmišljaju samo o njemu u okviru grupe D.

Kapiten Dejan Stanković bi trebalo da zaigra na trećem Mundijalu, nakon Francuske 1998. i Nemačke 2006. godine, a svaki put kada se pojavljivao ime države za koju je igrao se menjalo.

Prvotimac šampiona Evrope Intera istakao je da među saigračima oseća "pozitivnu tenziju" i dodao da će svi u meč protiv Gane ući "sa dosta motiva i emocija".

"Znamo koliko našim ljudima znače dobre igre i rezultati reprezentacije. Potrudićemo se da ih obradujemo", rekao je Stanković napomenuvši da će Gana biti u prednosti kada su navijači u pitanju pošto se šampionat održava na "crnom kontinentu".

Organizatori su sve afričke navijače, bez obzira iz koje zemlje, dolaze pozvali da podrže selekcije sa njihovog kontinenta kako bi na taj način demonstrirali jedinstvo.

"Moj saigrač iz milanskog Intera Suli Muntari preneo mi je da su njihove ambicije veoma visoke i da oni razmišljaju čak i o plasmanu u polufinale. Učinićemo sve da ih u tome ometemo i da napravimo dobar rezultat na ovom šampionatu", poručio je Stanković.

Napadač Marko Pantelić nada se da će zauzeti mesto u startnoj postavi.

"Gana je možda trenutno najbolja afrička reprezentacija. Selektor Rajevac, sa kojim sam na kratko sarađivao u Crvenoj zvezdi pre šest godina, na okupu ima dosta kvalitetnih igrača", napomenuo je Pantelić.

Gana će na prvenstvu sveta morati da igra bez najboljeg igrača i vođe na terenu Mikael Esijena, dok se drugo zvučno ime ove selekcije Muntari tek oporavio od povrede prepone.

U izjavi za zvanični sajt Fudbalskog saveza Gane jedan od najiskusnijih igrača državnog tima Stefan Apija naglasio je da izuzetno ceni srpske reprezentativce, koji prema njegovim rečima na terenu deluju "veoma agresivno i tehnički doterano".

Za, u poslednje vreme, često povređivanog Apiju skoro sasvim sigurno će biti mesta u sistemu 4-5-1, koji forsira Rajevac, a novinari ga opisuju kao "konzervativan".

"Inter je, sa Žozeom Murinjom na čelu, defanzivnim stilom igre ove sezone pokupio tri trofeja. Moramo da shvatimo da ljudi pamte trofeje, a ne način igre i lepotu fudbala", zaključio je Apija.

Brojni srpski navijači ispred stadiona u Pretoriji

Navijači fudbalske reprezentacije Srbije iz zemlje, ali uglavnom iz inostranstva okupili su se u velikom broju ispred stadiona Loftus Versfeld u Pretoriji gde će srpski nacionalni tim utakmicom sa Ganom početi takmičenje u Grupi D na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Očekuje se da će "orlove" bodriti između 5.000 i 8.000 navijača, uglavnom onih koji žive u Južnoj Africi.

Ispred stadiona u Pretoriji, međutim, ima i navijača iz Beograda, Novog Sada, Subotice, Paraćina, ali i Kanade, Australije, SAD i Evrope, mahom iz Austrije i Nemačke.

Svi su sa zastavama i u dresovima ili majicama sa obeležjima Srbije. Otprilike u istom broju ima i navijača Gane koja bi trebalo da ima veću podršku sa tribina zbog blizine Južnoj Africi. Najviše je, ipak, domaćeg stanovništa.

Očekuje se da će Loftus Versfeld stadion, koji prima nešto manje od 43.000 navijača, biti ispunjen do poslednjeg mesta, pošto je do juče prodato oko 41.000 ulaznica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.