Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fudbal u Crnoj Gori puca od borbe za vlast

Fudbal u Crnoj Gori puca od borbe za vlast

Samo 540 minuta kotrljanja lopte po neadekvatnim stadionima bilo je dovoljno da se fudbal u Crnoj Gori već izduva. Neodigravanje utakmica, prekidi, tuče, svađe, bitke van terena za vlast, ostavke, sve to potresa Savez najmlađe evropske države.

- Boriću se svim silama za regularnost, u protivnom, napustiću funkciju - rekao je Dejan Savićević, predsednik Fudbalskog saveza Crne Gore, nekoliko dana pre početka šampionata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
A od Pljevalja do Grblja je malo igre, zapravo je tužno, klubovi Zeta i Budućnost su do srede vodili trku za tron na terenu i prepucavali se van njega. Čak se pretilo da će raditi i pištolji. Radojica Božović, dugogodišnji predsednik Golubovčana, ipak je najavio povlačenje sa svih funkcija, gubeći tako rat sa Savićevićem.

- Ispunićemo želju Dejanu Savićeviću da uništi Zetu i ostvari svoju projekciju da Budućnost bude šampion. U Tuze na prvenstveni megdan Dečiću nismo putovali, a verovatno nećemo igrati ni u narednom kolu protiv Petrovca. Ako je cilj da se uništi najuspešniji fudbalski kolektiv u Crnoj Gori proteklih šest godina i ako iza toga stoji predsednik Saveza, a fudbalska Crna Gora gleda i ćuti, šta nam drugo preostaje nego da napustimo takvo društvo - izričit je Božović.

Rat Zete i Budućnosti traje još iz zajednice Srbije i Crne Gore, kad su Golubovčani rezultatski preuzeli primat starijem bratu. Naravno, pod Goricom se nisu mirili s tim, još je u sećanju njihov prekid u poslednjem šampionatu SCG, zbog diskutabilnih sudijskih odluka, a sve je kulminiralo nedavnim neodigravanjem prvenstvenog meča. Božović nije hteo da pravdu deli Mihaljević, Savez je bio istrajan da baš ovaj arbitar svira, pa uz pretnje policiji 'derbi' nije ni odigran, 'a kad će, ne znamo'.

- Ako Savićević nije diktator, ako nije sultan, neka dozvoli da takmičenje vodi Zajednica prvoligaša, a on neka se bavi reprezentativnim poslom. Neka ide kod Blatera, a neka pusti ljude da vode crnogorsku ligu, neka se ne meša u ono što mu ne pripada, neka ne određuje prvaka Crne Gore pre početka prvenstva. Kada sudija pogreši u korist Zete leti sa liste, kada pogreši na štetu Zete ostaje, kada pokušamo argumentima da se izborimo za fudbalsku pravdu, ispreči se Savićević! U Savezu je okružen onima koji mu povlađuju, ali čast izuzecima, ima i poštenih koji ne ćute i ne klimaju glavama - tvrdi Božović.

Naravno da tu nije kraj, u sredu u Beranama gostovala je Budućnost, a ponovo je policija imala pune ruke posla. Navijači domaćeg tima sa severa Crne Gore krenuli su preko terena u fizički obračun sa 'varvarima', pristalicama Podgoričana, ali je, na sreću, teži incident (uz nekoliko lakše pretučenih fudbalera i navijača) sprečen. Prekid je trajao deset minuta. Uveče su svi otišli da gledaju fudbal - Lion - Real. Ne treba zaboraviti ni odlazak Dejana Stanišića, internacionalnog arbitra, koji je nezadovoljan sudijskom organizacijom otišao u 'penziju', kao ni premijerni meč prvog kola kad Rudar kao organizator nije hteo da na jarbol istakne crnogorsku zastavu, pa su morale da intervenišu državne institucije.

Tužno i smešno van terena, na njemu nezanimljivo, dovoljno za alarmiranje fudbalske Crne Gore.

I. Velimirović

if(!window.goAdverticum)document.write('');if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(31711);

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.