FINALE LIGE EVROPE KROZ BROJKE: Jedna tradicija biće srušena

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 15:13

FINALE LIGE EVROPE KROZ BROJKE: Jedna tradicija biće srušena

Sevilja i Roma se u sredu bore za pehar.

Fudbaleri Sevilje i Rome igraće u sredu od 21 sat na stadionu "Puškaš arena" u Budimpešti u finalu Lige Evrope.

Pobednik ovog duela obezbediće naredne sezone u Ligi šampiona, a finale će srušiti jednu tradiciju nepobedivosti - fudbaleri Sevilje nikada nisu izgubili u finalima Lige Evrope, dok trener Rome Žoze Murinjo nikada nije poražen u finalu nekog evropskog klupskog takmičenja.

Sevilja je Ligu Evrope osvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << šest puta i to 2006, 2007, 2014, 2015, 2016. i 2020. godine, a španski klub nikada nije izgubio u finalu ovog takmičenja. Murinjo je u trenerskoj karijeri osvojio Ligu šampiona sa Portom i Interom, Ligu Evrope sa Portom i Mančester junajtedom, dok je prošle sezone sa rimskim klubom trijumfovao u Ligi konferencija.

Za ekipu Sevilje igraju srpski reprezentativac Nemanja Gudelj i bivši golman "orlova" Marko Dmitrović. Šef stručnog štaba Sevilje je Hoze Luis Mendilibar, koji u trenerskoj karijeri nije osvojio nijedan evropski trofej.

Sevilja je ove sezone igrala odlično u drugom po kvalitetu evropskom klupskom takmičenju, dok je u španskoj La Ligi u jednom trenutku bila na korak od ispadanja. Sevilja se kolo pre kraja La Lige nalazi na 11. mestu na tabeli sa 49 bodova.

Roma je sa Murinjom prošle godine osvojila Ligu konferencija, a rimski klub će sutra imati priliku da trijumfuje u Ligi Evrope i da "zaobilaznim putem" stigne do LŠ.

"Vučica" je 1991. u finalu tadašnjeg Kupa UEFA igrala sa Interom. U prvom meču bilo je 2:0 za Inter, a u revanšu rimski klub je ostvario pirovu pobedu od 1:0. Roma je 1984. godine bila na pragu osvajanja Lige šampiona, ali je u finalu posle penala poražena od Liverpula ukupnim rezultatom 5:3. U regularnom delu i posle produžetaka bilo je 1:1.

Za ekipu Rome nastupaju srpski internacionalci Nemanja Matić i Mile Svilar. Roma je trenutno šesta na tabeli Serije A sa 60 bodova kolo pre kraja italijanskog šampionata.

Glavni sudija meča biće Englez Entoni Tejlor, a njegovi pomoćnici biće sunarodnici Geri Besvik i Adam Nan. Za četvrtog sudiju određen je Majkl Oliver, a u VAR sobi biće Englezi Stjuart Atvel i Kris Kavano i Nemac Bastijan Dankert.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.