Izvor: Blic, 24.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa iskritikovala Blaterov predlog o ograničenju stranaca

Evropska komisija i evropska fudbalska organizacija UEFA upozorili su predsednika FIFA Sepa Blatera da dobro razmisli o takozvanom "džentlmenskom sporazumu" po kome bi klubovi smanjili broj stranaca u ekipi.



Blater je nedavno izjavio da priprema dogovor sa nacionalnim savezima prema kome bi se postigao sporazum da svaki klub može da angažuje samo pet stranaca.

Problem leži u činjenici da bi Blater takvim dogovorom prešao preko evropskih zakona o radu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Zakoni EU su daleko superiorniji u odnosu na nekakav "džentlmenski sporazum". Savetujem predsednika FIFA da dva puta razmisli pre nego što zaista krene u ovakvu akciju. Ukoliko bi na primer Čelsiju bilo zabranjeno da dovede Ronaldinja zbog takvog dogovora FIFA i fudbalskog saveza Engleske, igrač ili klub bili bi u mogućnosti da putem evropskih zakona o radu obore takvu odluku. Fudbaleri se tretiraju kao radnici i moraju imati pristup poslu u bilo kojoj zemlji", rekao je jedan zvaničnik EU.

Neslaganje sa namerama Sepa Blatera pokazala je i UEFA jer smatra da dogovor direktno ugrožava zakone EU o slobodnom kretanju radnika.

UEFA planira da uvede pravilo po kome bi u svakom klubu morao da postoji određen broj lokalnih fudbalera, a da se istovremeno ne diskriminiše nacionalnost, kao što je to slučaj sa Bosmanovim pravilom.

U svakom slučaju, Sepu Blateru trebaće 75 odsto glasova ukoliko bude želeo da sprovede svoj plan, a na kongresu u Sidneju glasaće svih 208 članova FIFA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.