Elzan Bibić cilja svetsku medalju u Areni

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 14:08

Elzan Bibić cilja svetsku medalju u Areni

Srbija ima svoju uzdanicu u srednjim i dugim prugama u 23-godišnjem Elzanu Bibiću koji drži lične i nacionalne rekorde na 1.500, 3.000 i 5.000 metara.

Srednje i duge pruge u atletici, takmičenja koja uvek donose poseban elektiricitet i energiju, naročito finiš dugih i iscrpljujućih trka koje pripadnu samo najspremnijim, najizdržljivijim i takmičarima čija koncentraciju od početka do kraja ostane na visokom nivou.

Na deonici 3.000m Elzanov rekord iznosi 7:44,62 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << minuta, a na 5.000 m sa vremenom 13:26,56 koje je istrčao na mitingu u Ostravi 2020. oborio je državni rekord star 49 godina koji je držao legendarni Dane Korica.

Mladu vedetu srpske atletike Bibića imaćemo priliku da gledamo u beogradskoj Areni na Svetskom atletskom prvenstvo u dvorani 2022. koje je na programu od 18. do 20. marta.

Poslednju proveru pred ovo najvažnije takmičenje u dosadašnjoj karijeri imao je 7. marta u okviru "Belgrade Indoor Meeting-a" gde je na stazi velelepne dvorane u našoj prestonici ostvario novi lični i nacionalni rekord na 1.500 metara sa vremenom 3:37,84 minuta.

Svetski šampionat u Beogradu se približio na samo devet dana. Sa kakvim osećanjem i očekivanjem ulaziš u ovaj planetarni skup?



"Imao sam zaista lep vez dobrih trka iz kojih sam ulazio u formu koju i dalje brusim za ono što sledi u Areni, Svetsko prvenstvo kome se veoma radujem i srećan sam što je kod nas, što ćemo imati tu čast da se za svetsku medalju borimo pred domaćom publikom. Na mitinzima na kojima sam se takmičio u prethodnom periodu trčao sam sve bolje i bolje iz trke u trku, što mi daje samopouzdanje da sam na dobrom putu i da ću biti spreman da dam maksimum koji će nadam se značiti jednu od medalja",
objašnjava srpski rekorder Bibić.

Karakterišu ga istrajnost, hrabrost i vera u sebe. Elzan je atleta koji ne odustaje, čak i kada su ga teške povrede izbacile iz takmičarskog ritma pobedio je sve nedaće i nastavio putem koji je sebi zacrtao.

"Imao sam zaista tešku prošlu sezonu koju sam ostavio iza sebe. Krenuo sam da se spremam za kros Evrope, ali sam se na tri nedelje pre početka takmičenja povredio i odlučio da se ne takmičim, iako mi je plan bio da probam da krunišem svoju mlađe seniorsku kategoriju sa najsjajnijim odličjem na ovom prvenstvu. Uprkos svim problemima sa kojima sam se suočio uspeo sam da popravim svoj lični, ujedno i državni rekord na 3.000 metara. Takođe sam dobro trčao i na 800 i 1.500 m i zadovoljan kako sam izvukao godinu koja je iza nas. Nakon saniranja povrede krenuo sam sa pripremama za dvoransku sezonu 2022. gde sam se fokusirao na SP i na mitinge pre ovog najvažnijeg takmičenja u sezoni za sve nas".

Gde si odradio pripreme za SP Beograd 2022?



"Odlučio sam da ostanem i da se pripremam u svojoj zemlji, po prvi put u Beogradu u zimskom delu dvoranske sezone. Većinu priprema sam odradio sa svojim prijateljima Jovanom Rosićem i Nikolom Raičevićem"
.

Imao si odličnu trku na Belgrade Indoor Meeting-u. Koliko je ovo takmičenje važno za vas koji ste već imali normu, kao provera za psihofizičko stanje u kome dočekujete SP?



"Belgrade Indoor Meeting” je poslednja provera pred SP za mene i zaista mi je drago da sam uspeo da istrčim novi nacionalni i lični rekord, što me dodatno motiviše za Svetsko prvenstvo. Takođe sada imam normu i na 1.500 i 3.000 metara i mogu da biram jednu od ove dve discipline u kojoj ću se predstaviti i takmičiti u beogradskoj Areni",
ističe srpski reprezentativac rođen u Sjenici.

Da li si danas, kada sve izanaliziraš srećan što si odlučio da ostaneš u atletici, a ne u fudbalu koji je bio tvoj prvi sportski izbor?



"Naravno da sam srećan što sam ostao i što sam se opredelio za atletski život. Ako bi sada mogao da vratim vreme opet bih isto izabrao, jednostavno pronašao sam sebe u atletici, tom sportu pripadam i radim ono što volim. Svakim danom me ispunjavaju duga trčanja i intervalni treninzi, uživam sa društvom ponekad uz lagane dužine i prijatan tempo"
.

Pandemija korona virusa je u velikoj meri zaustavila svet u svim porama društva u poslednje dve godine, tako i sportiste. Šta je bio tvoj recept da nastaviš dalje, da treniraš svaki dan iako su sva takmičenja bila otkazana?



"Trenirao sam normalno bez obzira na pandemiju. Jedino sam imao problema oko putovanja pa i dan danas se sa tim problemima susrećem i nadom se da će se uskoro sve to završiti i konačno se vratiti neki normalan život i srećni odlasci na takmičenja"
.

Na kraju šta je za tebe atletika?



"Atletika je meni promenila život, opredelio sam se za nju sasvim spontano i ne žalim ni sekund koji sam posvetio ovom sportu i pozivu. Drago mi je da sam se pronašao na atletskim stazama, da me ispunjuju i nadam se da ću se i ostvariti u ovom sportu onako kako želim, a to su svetski priznati rezultati. Na tome vredno radim, posvećen sam i verujem u sebe i svoje snove",
zaključio je mladi srpski rekorder srednjih i dugih pruga Elzan Bibić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.