Eduardo: Osećam se izgubljeno u Brazilu

Izvor: Sportal.rs, 11.Sep.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eduardo: Osećam se izgubljeno u Brazilu

Brazilski napadač sa hrvatskim pasošem Eduardo Da Silva se posle deceniju i po boravka u Evropi letos vratio u rodnu zemlju, ali se teško navikava na tamošnji mentalitet. On kaže da se još uvek oseća kao stranac, što je i logično u neku ruku, s obzirom na to da je još kao tinejdžer otišao u zagrebački Dinamo gde se igrački afirmisao i potpuno prilagodio evropskom stilu života.

- Rođen sam ovde, ali imam drugačije navike od Brazilaca. Proveo sam 15 godina u Evropi i moj >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportal.rs << mentalitet je evropski. Još uvek se osećam kao stranac - rekao je Eduardo za sajt FIFA, prenose hrvatski mediji.

Bivši igrač Dinama, Šahtjora, Arsenala, koji trenutno brani boje Flamenga iz Rio De Žaneira, prisetio se svojih evropskih početaka po odlaska iz Brazila.

- U to vreme nije baš bilo interneta i sve ove tehnologije. Morao sam kupovati telefonske kartice i trošiti pravo bogatstvo da bi razmenio par reči sa svojom porodicom. I sad mi je teško davati intervjue na portugalskom, ponavljam istih 200 reči koje znam. Mislio sam da će biti lakše.

Sada se teško privikava na Brazil, zemlju u kojoj je rođen.

- Kad izađem napolje, primećujem koliko je različitosti u odnosu na Evropu. Osećam se kao stranac. Saobraćaj je drugačiji, supermarketi, radnje... Nisam navikao na takve stvari. Otišao sam kao mlad u Hrvatsku i navikao se na život u Hrvatskoj. Vratio sam se, ali izgubljen sam - rekao je Eduardo i otkrio kako ga ljudi sada prepoznaju na ulici:

- Znao sam dolaziti u 'bivši kvart' dok sam igrao za Dinamo i počinjao nositi 'kockasti' dres. Kupovao sam hleb uvek u istoj pekari i hodao tiho. Niko nije imao pojma ko sam. Sada je drugačije - pojasnio je bivši hrvatski reprezentativac koji je očekivao lakše privikavanje na brazilski fudbal:

- Mislio sam da će biti lakše, ali kad sam stigao, video sam da je sve potpuno drugačije od onoga kako sam zamišljao. Brazilska liga je izrazito teška, igrači su tehnički jako dobri.

(Foto: MN Press)

Nastavak na Sportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.