E-Papir smanjiće administrativno opterećenje privrede

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2019, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

E-Papir smanjiće administrativno opterećenje privrede

Danas je Vlada Srbije predstavila program E-Papir koji ima za cilj smanjenje administrativnog opterećenja privrede i obuhvata optimizaciju, modernizaciju i digitalizaciju administrativnih postupaka. Biće ukinute nepotrebne procedure, menjaju se propisi, zarad pojednostavljenja postupaka i rasterećenja privrede. Proces obuhvata postojeće postupke na republičkom i pokrajinskom nivou, a cilj je da cela privreda obaveze završava iz kancelarija.

Vlada je u julu usvojila ovaj program >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa 592 preporuke za pojednostavljenje, koje treba da se implementiraju tokom naredne godine. Bolji uslovi poslovanja, pravna sigurnost i smanjeni uslovi za korupciju su njegovi ciljevi. Premijerka Brnabić je podsetila da je istraživanje rađeno za potrebe USAID-ovog projekta za ekonomski razvoj, u kom je učestvovalo 1.000 MSP, pokazalo da je čak 72 odsto kompanija smatra da je porasla vidljivost i konkurentnost poslovanja u Srbiji.

"Kroz projekat E-Papir dalje želimo da unapređujemo javnu upravu i osnovni cilj ovog projekta je da smanjimo administrativne troškove privrede za minimum 15 – 20 odsto do 2021. godine", kaže Brnabić.

Ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, podseća da je važnost dobre uprave više puta naglašena kroz evropsku strategiju za Zapadni Balkan, kao i u mnogim izveštajima vezanim za Srbiju i njene građane.

"Kvalitet javnih usluga je veoma dobar indikator dobre uprave. Zadovoljstvo sa javnim upravama, kao što je E - uprava se direktno prevodi u poverenje u rad vlade. Efikasna administracija i pouzdano sudstvo su osnova za investitore kad donose odluke za investiranje u jednu zemlju", ističe Šib.

Šef Delegacije EU u Srbiji, Sem Fabrici, pozdravlja napore vlade na uspostavljanju efikasnije javne uprave.

"Drago nam je da vidimo da se Srbija penje na Doing Business listi SB, za mala i srednja preduzeća, kao i ostale zemlje koje su uvele više modernih i efikasnih regulatornih okvira, kako je i indeks globalne konkurentnosti zabeležio. Srbija svakako ide u pravom smeru", kaže Fabrici.

Pomenimo da je, kroz ukidanje samo dva postupka u PIO Fondu, uspostavljanjem komunikacije tri IT sistema, u PIO Fondu, Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja i PU, privreda uštedela 30 miliona Evra protekle godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Cilj programa e-papir da se smanji administrativno opterećenje privrede

Izvor: Beta Video, 08.Okt.2019

BEOGRAD - V.D. zamenika direktora Republičkog sekretarijata za javne politike Bojana Tošić kazala je da je cilj programa e-papir da se smanji administrativno opterećenje privrede, ukinu nepotrebne procedure, kako bi privreda mogla onlajn da završi svoje obaveze. (CH3)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.