Dubai spreman za svetski rekord

Izvor: Politika, 13.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dubai spreman za svetski rekord

Osamnaestog januara u sedam časova ujutro biće dat znak za start najskupljeg maratona u istoriji. Da li će maraton u Dubaiju postati ujedno i najbrži maraton svih vremena zavisiće prvenstveno od svetskog rekordera Etiopljanina Hailea Gebreselasija i još "hiljadu sitnica", a ljubitelji atletike i sporta u Srbiji s velikom pažnjom iščekivaće vesti o učinku Olivere Jevtić, koja prvi put izlazi na stazu od 42.195 metara posle pobede na "Beogradskom Banka inteza maratonu" prošlog aprila. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

Pokrovitelj trke Šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum, potpredsednik i premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija, poznat i kao veliki poštovalac sporta i sportski mecena (juče za konjičku trku u izdržljivosti izdvojio je nagradni fond od 1,6 miliona dolara) odlučio je da ubrza proboj maratona u Dubaiju među najveće maratone sveta podigavši nagradni fond na dva miliona dolara – milion za premije i milion za obaranje svetskog rekorda. Već to, da ne govorimo o startninama čija je visina poslovna tajna svih maratona, obezbedilo je zanimljive trke u muškoj i ženskoj konkurenciji (premije za pobednika i pobednicu su po 250.000 dolara), mada organizatori još nisu saopštili konačni spisak učesnika.

Vremenski uslovi kao u Berlinu

Gebreselasije će napadati sopstveni svetski rekord (2:04:26) postignut samo pre tri meseca u Berlinu, uveren da će u tome i uspeti. Za najvažnije od "hiljadu sitnica" koje moraju da se uklope da bi pao ionako fantastičan svetski rekord, postignut u idealnim uslovima u Berlinu, organizatori su se dosta potrudili.

Najveći neprijatelj maratonaca velika vrućina i vlaga izbeći će se ranim startom. U jutro 18. januara očekuje se temperatura od oko 12 stepeni (u Berlinu bila je od 12 do 14 stepeni), a oko devet i koji minut, kada bi Gebreselasije trebalo da stigne na cilj, neće biti mnogo viša, jer prognoze kažu da će maksimalna biti samo oko 21 stepen uz vlagu do 51 procenta.

Organizatori su, rečeno je na konferenciji za novinare obezbedili i pouzdane "zečeve", sposobne da tempo do polovine staze drže na nivou novog rekorda (62 minuta), ali i jaku konkurenciju – sposobnu da iz naizgled krhkog ali neverovatno brzog i izdržljivog Etiopljanina izvuče maksimum.

Među njima su prošlogodišnji pobednik Kenijac Vili Rotič (2:09,53), Kenijac Sami Korir, vlasnik trećeg rezultata svih vremena (2:04,56), postignutog 2003. takođe na berlinskoj stazi, zatim pobednik njujorškog i bostonskog maratona Kenijac Rodžer Rop, koji je u rekordnoj trci u Berlinu pomagao Gebreselasiju punih 30 kilometara, zatim bivši svetski prvak u polumaratonu Fabijano Džozef iz Tanzanije, evropski surekorder u maratonu Francuz Benoa Zvervijevski (2:06,36)...

Kada trči Haile Gebreselasije svi ostali maratonci su u njegovoj senci, a to važi i za maratonke. Direktor maratona u Dubaiju Piter Konerton saopštio je zasad samo tri imena od kojih se očekuje napad na najveću premiju u istoriji ženskih maratona.

To su svetska rekorderka na 20 km i u polumaratonu i aktuelna prvakinja sveta u Krosu holandska Kenijka Lorna Kiplagat, jedna najslavnijih trkačica svih vremena Etiopljanka Derartu Tulu (2:23,30), vlasnica dve zlatne olimpijske medalje (1992. u Barseloni postala je prva crna Afrikanka olimpijka pobednica), zlatne i dve srebrne svetskih šampionata na 10.000 m, i na kraju prošlogodišnja pobednica i rekorderka staze u Dubaiju Etiopljanka Askale Tafa Magarsa (2:27,19)...

Najzad zdrava i spremna

Četvrta učesnica maratona u Dubaiju, već je poznato našoj javnosti, je naša rekorderka i vicešampionka Evrope Olivera Jevtić, a od nje saznali smo da je od puta u Dubai odustala Kenijka Rita Džeptu (2:23,38), trećeplasirana prošle jeseni na Prvom svetskom prvenstvu na 20 km u Debrecinu...

– Moj drug i sparing partner Kenijac Stenli javio mi je danas da je Džeptu odustala, jer nije u najboljoj formi, iako je krajem prošle godine pobedila na jednom test-maratonu u Keniji. Čula sam da trči i Lorna Kiplagat i nje se ne plašim, jer ona – nekako – trči dobro 35 kilometara a posle toga "pukne" – započela je razgovor telefonom iz Ulcinja Olivera Jevtić. – Dolazak Derartu Tulu je za mene iznenađenje. Nadam se da neće biti neprijatno. Ona je velika trkačica i mada ima 36 godina niko ne sme da je potceni.

Olivera Jevtić se, podsetimo, kao i Kiplagatova pripremala za Dubai u Keniji. Naša rekorderka je bila u Eldoretu, a holandska u svom trening kampu 30 kilometara od Eldoreta

Jevtićeva je uspela da se posle krvavih nemira u ovom gradu izvuče iz Kenije, a Kiplagatova je izgleda još u Keniji, sudeći po izjavi njenog supruga i menadžera Pitera Langerhorsta datoj pre četiri dana, i nije mogla sve vreme nesmetano da trenira. Kuće Helene Kiprop, Pitera Lomurije i Samsona Čebija, smeštene samo pedesetak metara od trening kampa Kiplagatove su izgorele do temelja, a ona i ostali trkači u kampu su čak bili ostali bez hrane i vode za piće...

– Iskreno se nadam da će Kiplagatova uspešno prebroditi te probleme jer dobro sarađujem sa njom. Ona i njen muž su me i pozivali da zajedno treniramo i zaista su sjajni, – kaže Olivera Jevtić, koja 15. januar i let za Dubai očekuje potpuno spremna.

Sutra će zajedno sa trenerom Slavkom Kuzmanovićem doputovati iz Ulcinja u Beograd.

– Uradila sam testove koje nisam stigla da uradim u Keniji i iznenadila se dobrim rezultatima. Slavko kaže da mi je četvorodnevna pauza, mada provedena u putovanju od Eldoreta, preko Najrobija, Amsterdama i Beograda do Ulcinja, pomogla da se odmorim od jakih treninga. Petnaest kilometara pretrčala sam lako u tempu koji mi donosi polumaratonski rezultat od 1:10 a to je zaista sjajan start za maraton. Drugi se boje vrućine u Dubaiju, ali ja "navijam" da bude toplo, da tempo bude jak – pa ko izdrži, – glasno razmišlja naša rekorderka zadovoljna što posle mnogo problema sa povredom, prehladama ili lošim vremenskim uslovima na maratonima u poslednje dve godine jednu veliku trku dočekuje potpuno spremna i zdrava.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.