Država nema plan za imovinu na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2015, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Država nema plan za imovinu na Kosovu"

Država nema plan za imovinu na Kosovu i Metohiji, izjavio je FoNetu predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović i ocenio da je prvi korak u njenoj zaštiti da se u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice to nametne kao urgentna tema.

"Plan, na žalost, ne postoji, ali on može vrlo brzo da bude napravljen, kroz jedan strateški dokument države", naglasio je Popović, koji smatra da bi ovo pitanje trebalo otvoriti već 9. februara, u nastavku briselskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijaloga.

Kao autor knjige "Otvoreno o ekonomiji Kosova i Metohije", Popović ističe da "moramo da zaštitimo prethodne investicije javnih preduzeća na Kosovu i Metohiji, kao što su NIS, EPS, JAT, PTT, Železnice Srbije i Putevi Srbije".

Prema njegovim rečima, potrebno je da "valorizujemo njihova potraživanja iz perioda pre 1999. godine, što je zagarantovano i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN".

"Srbija mora da pruži snažnu podršku privrednom razvoju srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kroz podsticaje za razvoj malih i mikro preduzeća i preduzetništva, putne infrastrukture i obrazovanja", naglasio je Popović.

On je najavio da delegacija SNP, sa njim na čelu, putuje u SAD, gde će se sastati sa predstavnicima Stejt dipartmenta, Senata i Kongresa i da će glavna tema ovih razgovora biti upravo zaštita srpske imovine na Kosovu i Metohiji.

"Srbija je u proteklih 60 godina uložila više od 17 milijardi dolara u putnu, energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu na Kosovu i Metohiji", podsetio je Popović, "čime je ostvarila i u tom periodu potvrdila vlasništvo nad 80 odsto infrastrukturnih i privrednih kapaciteta".

Ističući da je "pravo svojine apsolutno i neprikosnoveno u svakom demokratskom društvu na svetu", Popović je ocenio da je "to jezik koji Amerikanci najbolje razumeju i neoboriv argument u našem razgovoru sa njima".

Srbija mora jasno da kaže sagovornicima u međunarodnoj zajednici da su nelegalni pokušaji kosovskih vlasti da privatizuju srpska preduzeća i da ih pretvore u javnu imovine "lažne države Kosovo" i da će Srbija učiniti sve da te pokušaje zaustavi, poručio je Popović.

Prema njegovim rečima, "slučaj Trepče je pokazao da Srbija ima snage da stane u odbranu svoje imovine na Kosovu i Metohiji, posle čega su kosovske vlasti, pod pritiskom međunarodne zajednice, odustale od otimanja Trepče".

"Moramo da nastavimo da radimo u tom pravcu i da nametnemo pitanje srpske imovine na Kosovu i Metohiji, kao urgentnu temu u razgovorima sa međunarodnom zajednicom", precizirao je Popović.

On je ocenio da Trepča, faktički, ne može da bude privatizovana bez pristanka Srbije i Srba koji žive na teritoriji gde se Trepča nalazi.

Slučajeve Brezovice, Zemljoradničke zadruge "Ratar" iz Lapljeg Sela i fabrika u Kosovskom Pomoravlju, Popović je označio kao "klasičnu otimačinu naših preduzeća".

"Tu činjenicu niko ne može da ospori. Zato Srbija ima pun legitimitet da se obrati svim relevantnim sudskim institucijama u svetu, kako bi zaštitila svoja imovinska prava na Kosovu i Metohiji", smatra Popović.

Prema njegovoj oceni, "ekonomija je ključna za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

POPOVIĆ: Zaštititi imovinu Srba na Kosovu

Izvor: Telegraf.rs, 01.Feb.2015

Država nema plan za imovinu na Kosovu i Metohiji, izjavio je Fonetu predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović i ocenio da je prvi korak u njenoj zaštiti da se u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice to nametne kao urgentna tema. – Plan, na žalost, ne postoji, ali on može...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.