Izvor: B92, 03.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djurković: Situacija u rukometu se popravlja

Generalni sektretar Rukometnog saveza Srbije i Crne Gore Božidar Djurković ocenio je da se situacija u tom sportu znatno popravila u odnosu na pre nekoliko meseci.

"Posle svih borbi, koje su trajale više od godinu dana izmedju republičkih saveza, ali i republičkih saveza sa nacionalnim savezom, sada sve ide svojim tokom. Naravno, ima problema, ali to je na 'zadovoljavajućem' nivou", rekao je Djurković agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, rukomet je, iako jedan od najtrofejnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sportova bivše Jugoslavije, "izgubio korak i pozicije koje je imao".

Djurković je, ipak, izrazio očekivanje da će ljudi koji su sada u rukometu imati želju i mogućnosti da odgovore na postavljene zadatke.

Na nedavno održanom sastanku Uprave za sport Ministarstva prosvete i sporta Srbije sa najuspešnijim sportskim savezima, RS SCG nije pozvan, zbog velikih problema u funkcionisanju.

Djurković je priznao da nije bilo ni malo prijatno biti izostavljen uz takvo obrazloženje.

"Došli smo na kraju i 'na tapet' kod republičkog Ministarstva za prosvetu i sport. Medjutim, moram da kažem da je nekadašnji Rukometni savez Jugoslavije imao veoma dobru saradnju sa Upravom za sport. Dobijali smo pomoć za nacionalne selekcije, organizaciju Kupa nacija, a saradjivali smo i u akcijama što je 'Igraj za život, droga ne'. Zaista ne mogu da se požalim na tretman Saveza", dodao je generalni sekretar RS SCG.

Djurković je izjavio da očekuje da će se ta saradnja nastaviti, kao i da će Uprava za sport imati razumevanja za probleme koje ima RS SCG.

Predstoji formiranje Stručnih saveta, koji bi trebalo da odrede trenere svih selekcija. Iako se takmičenja u raznim kategorijama približavaju, još nije izvesno ko će voditi te reprezentacije.

"Selektori postoje, jer je Marko Isaković vodio rukometašice, a Zoran Kurteš rukometaše na poslednjem svetskom, odnosno evropskom šampionatu. Oni nisu napravili rezultate kakve smo svi očekivali. Smatrali smo da ćemo u 2002. uspeti bar da ponovimo uspehe iz 2001. godine, ali u tome nismo uspeli", kazao je Djurković.

Generalni sekretar RS SCG je naveo da stručni saveti treba da se formiraju da bi naši najbolji treneri rekli šta misle o plasmanu naših selekcija na prošlom evropskom i svetskom prvenstvu, ali i o planovima za budućnost.

"Malo kasnimo, ali u toku sledeće nedelje treba da se održe sastanci, na kojima struka treba da predloži Upravnom odboru RS SCG kako dalje treba da se radi", dodao je Djurković.

RS SCG uskoro očekuje organizacija kvalifikacionih turnira za juniorsko svetsko i evropsko prvenstvo, kao i kvalifikacije naših najboljih seniorki i seniora za svetski i kontinentalni šampionat.

Rukometaši su zauzeli osmo mesto na prošlom Svetskom prvenstvu, a rukometašice šesto na Evropskom šampionatu. Djurković je ocenio da, i pored svih problema, postoje velike šanse da obe reprezentacije učestvuju na predstojećim takmičenjima, ali i da se plasiraju na Olimpijske igre 2004. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.