Izvor: MozzartSport.com, 01.Mar.2021, 18:35

Đokovićevi rekordi od kojih pada vilica

Može li i do najviše grend slemova?

Danas je izjednačio, a za nedelju dana će Novak Đoković oboriti rekord Rodžera Federera po broju provedenih sedmica na vrhu ATP liste. Biće to 311. sedmica. I biće to još jedan štih u rukama srpskog tenisera u borbi za nezvaničnu titulu "najvećeg ikada". Trka još traje, mnogi gledaju osvojene grend slemove (doći ćemo i do toga), ali Đoković u rukama drži brojna dostignuća na kojima Rodžer >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Federer, Rafael Nadal i ostali mogu da mu zavide.

Zato ćemo ove dane u kojima Novak preuzima jako važan rekord i izbija ispred Federera iskoristiti da se podsetimo njegovih rekorda od kojih pada vilica. Svi znamo da je Đoković kandidat za najboljeg tenisera ikada, znamo da je neverovatan, ali ne pamtimo baš sve njegove dosadašnje podvige. Zato evo malog podsetnika.

Ovaj poslednji sa rekordnim brojem sedmica kao broj jedan je samo višnja na torti svih dosadašnjih uspeha.

VLASNIK SVA ČETIRI GREND SLEMA ISTOVREMENO

Prvo na pamet pada činjenica da je Đoković u jednom momentu držao sva četiri grend slema u rukama. To se dogodilo 2016. godine kada je uzeo Rolan Garos. Na taj način je kompletirao sve titule sa četiri najverća teniska turnira.

I tako je Nole postao prvi čovek u teniskoj istoriji koji je držao sve grend slemove u jednom momentu osvojene na tri različite podloge.

Rod Lejver i Don Badž su prethodno imali kalendarski grend slem pre nego što je počela Open era, a to znači da su osvojili sva četiri turnira u jednoj godini. Zapravo, Lejveru je to pošlo za rukom dva puta. Ali, tada nije bilo betonske podloge.

To što je Novak uspeo je za istoriju. Ko zna, možda i Đoković napadne kalendarski slem, krenuo je sa Australijan openom.

SVIH DEVET MASTERSA

Na turu postoji devet Masters turnira godišnje, a Novak je jedini čovek u istoriji kojije osvojio sve turnire Masters 1000 serije na ATP turu. Za 30 godina istorije Masters 1000 serije, samo je Novaku to pošlo za rukom. Sinsinati je pravio srpskom teniseru probleme jedno vreme, ali je i on pao 2018. godine. I tako je Novak kompletirao "Zlatni Masters".

Federer je osvojio sedam od devet, nedostaju mu Monte Karlo i Rim, oba na šljaci. Rafael Nadal je takođe stigao do sedam od devet, nikada nije osvojio Majami i Pariz u karijeri.

HET-TRIK "SANŠAJN DABLA"

"Sanšajn dabl" je postignuće kada teniser osvoji u istoj sezoni Majami i Indijan Vels. Jedno od vrlo teških dostignuća u tenisu. Novak je to uradio neverovatna četiri puta! Od toga tri puta zaredom, od 2014. do 2016. godine. Jednom kada ovo uradite, to je velika stvar, a uraditi to četiri puta je gotovo nemoguće. Pitanje je da li će ikome to poći za rukom.

30 VEZANIH POBEDA NA GREND SLEMOVIMA

Tokom sezona 2015 i 2016, Novak je imao skoro nemogućih 30 vezanih pobeda na grend slemovima. Sve je počelo sa Vimbldonom 2015. godine, a završilo se osvajanjem Rolan Garosa. Potom je izgubio u trećoj rundi Vimbldona 2016. kada je poražen od Sema Kverija.

VIŠE POENA OD DRUGOG I TREĆEG NA ATP LISTI ZAJEDNO

Posle pomenutog osvajanja Rolan Garosa Novak je stigao do 16.950 bodova, a to je bilo više nego što su drugoplasirani i trećeplasirani u tom momentu imali zajedno. Endi Mari je bio drugi sa 8.915 poena, a Rodžer Federer treći sa 6.655. E, to se zove dominacija.

DA LI ĆE NOVAK PRESTIĆI FEDERERA I NADALA PO BROJU GREND SLEMOVA?

Novak Đoković u ovom momentu ima bolji međusobni skor i od Rafaela Nadala i od Rodžera Federera. Protiv Nadala ima 29:27, a protiv Federera 27:23. Ima najveći broj sedmica na vrhu ATP liste (tj imaće za sedam dana), osvojio je najveći broj Masters turnira u istoriji (36 trenutno, drugi Nadal sa 35), ali mnogi kritičari gledaju najviše na broj osvojenih grend slemova.

Nadal i Federer ih imaju po 20. Da li Novak može i ovu kategoriju da do kraja karijere pretvori u rekord i da stavi tačku na bilo kakve priče o najboljem teniseru ikada? Deluje da su mu šanse dobre.

Federer će u avgustu napuniti 40 godina, pitanje je u kakvom je fizičkom stanju i koliko je još tenisa ostalo kod njega, a daju mu se najveće šanse da može do nove grend slem titule eventualno na Vimbldonu za koji poseduje savršenu igru. Vimbldon ne zahteva dugačke razmene i zato bi tu mogao da bude opasan.

Nadal je favorit na Rolan Garosu, a Đoković ima tu ulogu na Australijan openu gde drži rekord od devet titula. Takođe, pitanje je da li će to neko nekada stići.

Može srpski as da žali za prošlim US Openom, ali generalno važi stav da jefavorit i na tom grend slemu koji se igra na betonu. Kasni dva grend slema za Federerom i Nadalom koji imaju po 20, ali deluje i da će biti dugovečniji od obojice, što se mora uzeti kao važan faktor u trci. Zbog načina života je i dalje vrlo spreman i otporan, što smo videli u Melburnu. I tu može da leži ključ cele trke za najboljeg ikada.

Kada smo kod toga, treba reći i da je Federer najveći deo grend slemova osvajao kada Đoković i Nadal nisu bili u punoj snazi. Zato ga je sada Nadal stigao, a i Đoković je vrlo blizu.

Ako ih prestigne obojicu i po završetku sve tri karijere bude imao i najviše grend slemova, uz sve prethodno navedeno čini se da neće biti dileme ko je najbolji teniser svih vremena. Objektivne okolnosti su na Novakovoj strani.

Pre svega dugovečnost, a i to što je favorit na dva, možda i tri od ukupno četiri grend slema. Svuda, samo ne na Rolan Garosu.

Novak se trenutno oporavlja od povrede zadobijene na AO. Realno je da ga nećemo videti na terenu sve do aprila, kada kreće evropsko proleće na šljaci. Ali, sada nema potrebe za žurbom. Pun fokus biće na grend slem turnirima, što je i potvrdio. Sigurno će napasti Rolan Garos iz sve snage.

Da li je broj osvojenih najvećih turnira jedino i ključno merilo?

"Nisi automatski najbolji svih vremena ako imaš najviše grend slem titula. Mnogo faktora mora da bude uključeno i teško je ih definisati. Moramo da cenimo činjenicu da će 'Velika trojka' još dugo igrati. Posebno ako se međusobno budu sastajali na terenu", rekao je Saša Bajin, nemački trener srpskog porekla u nemačkom podkastu za "Sport1".

POMENIMO JOŠ NEKA ĐOKOVIĆEVA DOSTIGNUĆA...

- Njegova sezona 201.1 se smatra najboljom sezonom nekog tenisera u Open eri. Osvojio je 10 titula na tri različite podloge i pobedio je Nadala i Federera ukupno 10 puta. Imao je te sezone protiv najvećih protivnika skor 10-1

- Njegov skor od 16.950 ATP poena je najveći u istoriji merenja, od 1973. godine

- Đoković se smatra najboljim igračem na tvrdoj podlozi u istoriji tenisa. Drži rekord po najvećem broju titula na betonu i kada su grend slemovi u pitanju i kada su Mastersi u pitanju. Dovoljno je reći da je Australiju osvajao devet puta. Ali, u riznici poseduje i 15 titula na šljaci, uključujući Rolan Garos i 10 Masters titula, po čemu je odmah iza Nadala. To govori o Novakovoj raznolikoj igri

- Đoković je jedini igrač koji je pobedio Federera i Nadala na sva četiri grend slema. Jedini je ko je nadigrao Federera u tri vimbldonska finala, a Nadala u sva četiri grend slem finala

- U sezoni 2015 osvojio je šest od devet Mastersa što nikome pre i posle njega nije pošlo za rukom

- Đoković drži rekord po titulama na Mastersu u Parizu (pet titula), Šangaju (četiri titule) i na Kina Openu (šest titula)

- Na Australijan Openu i US Openu ima čak 88.7% dobijenih mečeva po čemu je najbolji u istoriji

- Na Rolan Garosu drži rekod po šest uzastopnih polufinala i 11 uzasopnih četvrtfinala

- Na Vimbldonu za Federerom drži rekord po najdužem finalu ikada odigranom (2019. godine), kao i po najdužoj razmeni udaraca (45 protiv Bautiste Aguta 2019. godine)

To be continued...

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.