Đoković i Jankovićeva zvezde Hopmanovog kupa

Izvor: Politika, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đoković i Jankovićeva zvezde Hopmanovog kupa

U 2,30 časova, u noći između subote i nedelje po našem vremenu, Novak Đoković i Jelena Janković protiv Tajvana počinju učešće na Dvadesetom Hopmanovom kupu u Pertu. To je ekipno takmičenje mešovitih parova, jedino na svetu, začeto 1988. po zamisli australijskih igrača Pola Maknamija, Pata Keša i Čarlija Fankuta. Pod okriljem je Međunarodne teniske federacije. Na njemu su učestvovali mnogi velikani "belog sporta", a ove godine su najveće zvezde naši. Srbija je prvi nosilac i glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << favorit jer, s obzirom da su i Đoković i Jankovićeva treći na svetskoj rang-listi, ni jedna zemlja ne može da sastavi jači mešoviti par. Samo je Nemačka imala bolji tim kada su je 1992, na četvrtom takmičenju, predstavljali Štafi Graf kao druga i Boris Beker kao treći (izgubili su u polufinalu od Čehoslovaka Helene Sukove i Karela Novačeka).

U grupi s našima su i Francuska i Argentina. Teniserka igra protiv teniserke, teniser s teniserom, a u trećem meču se sastaju parovi. Tajvan, koji u finalu u azijskim kvalifikacijama u Bangkoku bio uspešniji od favorita Tajlanda s 2:1, predstavljaju drugi ženski "reket" Su Vej Hsjeh (157. na listi) i najbolji igrač Jen Hsun Lu (110).

Protiv Francuske, koja je četvrti nosilac, Srbija igra u noći između 1. i 2. januara po našem vremenu, takođe u 2,30 časova (10,30 č po lokalnom), a s petim nosiocem Argentinom 3. januara u 10 časova. Uzdanice Francuske su drugi "reket" Tatjana Golovin (13) i Arno Kleman (54), koji igra umesto povređenog Gaela Monfilsa (38), dok čast Argentine brane njena najbolja igračica Hisela Dulko (37) i Huan Ignasio Čela (20).

U drugoj grupi su drugi nosilac SAD (Serena Vilijams – 7, Mardi Fiš – 39), treći Češka (Lusi Šafarova – 23, Tomaš Berdih – 14), sedmi Indija (Sanija Mirza – 31, Rohan Bopana – 267) i domaćin Australija (Ališa Molik – 56, Piter Lučak – 79), koji je šesti nosilac. Jutros su u toj grupi bili prvi mečevi, ali Vilijamsova nije igrala pošto kasni. Umesto nje, Fišov saigrač je bila Megan Šonesi (52). Možda mlađa od sestara Vilijams uopšte i ne bude igrala. Pobednici grupa se sastaju u finalu, 4. januara u 10 časova.

Trofej je trebalo da brani Rusija, koju su do toga lane predvodili Nađa Petrova i Dmitrij Tursunov. Međutim, ove godine ne igra jer su njenim uzdanicama, po savetu selektora i muške i ženske reprezentacije Šamilja Tarpiščeva, prioritet Olimpijske igre. Zbog njih ne žele da u zgusnutom kalendaru takmičenja imaju još jedno.

Ovo nije prvi put da imamo učesnike. Đoković i Ana Ivanović su pretprošle godine pozvani kao talenti u usponu. Predstavljali su Srbiju i Crnu Goru, a od finala ih je rastavio lošiji skor u grupi sa Švedskom (2:1), SAD (1:2) i Rusijom (1:2).

Na Prvom Hopmanovom kupu, 1989, igrali su Slobodan Živojinović i Karmen Skulj. Na Drugom je Živojinović bio u timu s Sabrinom Goleš. Na Trećem su Monika Seleš i Goran Prpić trijumfovali. Jelena Dokić je 1999. pobedila kao Australijanka, a saigrač joj je bio Mark Filipusis.

Hopmanov kup nema surovi takmičarski karakter. Zbog toga organizatori priželjkuju da Đoković i Jankovićeva spontano ispolje i šoumenske sposobnosti i poberu simpatije publike poput naše teniserke s Britancem Džejmijem Marejem u finalu Vimbldona u igri mešovitih parova. Generalnu probu su imali na nedavnom dobrotvornom meču u Beogradskoj areni protiv Ivanovićeve i Janka Tipsarevića.

Hopmanov kup je nazvan tako u čast bivšeg australijskog tenisera i trenera Harija Hopmana, koji je kao selektor s Australijom pobedio u Dejvisovom kupu od 1938. do 1969 petnaest puta, a zatim doprineo i razvoju američkog tenisa kroz svoje škole.

Zvezda van terena ovaj put je legendarna američka teniserka češkog porekla Martina Navratilova koja će biti domaćin izložbe slika "Umetnost gren-slema" na kojima je, inspirisana uzvišenošću četiri najveća turnira, radila sa slovačkim slikarom Jurajom Kralikom. Dela su, inače, izložena i prodaju se u jednoj galeriji na Floridi. Navratilova će biti i televizijski komemnator.

Sponzor Hopmanovog kupa je korejski automobilski gigant "Hjundai" čiji je Jankovićeva zaštitni znak za Srbiju i iduće godine. Fond za nagrade je milion australijskih dolara (oko 600.000 evra).

--------------------------------------------------------------------------

Na Božić Ivanovićeva ispred Jankovićeve

Zbog učešća na Hopmanovom kupu Novak Đoković neće braniti trofej u Adelaidi kojim je prošle godine najavio izuzetno uspešnu sezonu. Taj turnir počinje već prekosutra, a naš najbolji teniser će na sledećem iskušenju da bude tek na Međunarodnom prvenstvu Australije (14-21. januar).

Jelena Janković takođe ne brani trofej, koji je lane osvojila u Oklendu (Novi Zeland). Zbog toga će da izgubi 115 poena, a naš prvi "reket" na rang-listi koja će da bude objavljena na Božić postaće Ana Ivanović koja ima 14 poena manje od nje (3.475-3.461). Ivanovićeva ne igra na Zlatnoj obali gde je lane bila četvrtfinalista, a gubi samo 35 poena.

Obe naše teniserke učestvuju potom u Sidneju (6-11. januar). Prošle godine je tamo Jankovićeva izgubila u finalu od Belgijanke Kim Klajsters, a Ivanovićeva u četvrtfinalu od Čehinje Nikol Vajdišove.

--------------------------------------------------------------------------

Tipsarević u Dohi

Prekosutra počinje teniska sezona. Na programu su tri turnira, koji su prva priprema i našim igračima za Međunarodno prvenstvo Australije. Janko Tipsarević (52. na svetskoj rang-listi) igra u Dohi, u Kataru (tvrda podloga, fond za nagrade 1.049.000 dolara). Najavljeni su Rus Nikolaj Davidenko (4), Španac Tomi Robredo (10), Britanac Endi Marej (11), branilac trofeja Hrvat Ivan Ljubičić (18), njegov zemljak Ivo Karlović (22)...

Tipsarević je lane startovao loše. Prvu pobedu je ostvario tek u martu, u Indijen Velsu, na prvom od devet turnira iz masters serije u sezoni. Pre toga je poražen šest puta. Na prvom iskušenju je bio u Adelaidi gde je započeo neuspešni eksperiment ATP-a s nadmetanjem po grupama (osam grupa s po tri igrača, svako sa svakim, pobednik išao u četvrtfinale). Predao je meč Australijancu Lejtonu Hjuitu u prvom kolu, a umesto njega je dalje igrao Argentinac Martin Vasaljo Argeljo. Loš start prošle godine Tipsareviću može da bude od koristi na početku ove sezone jer ne brani veliki broj poena.

Boris Pašanski (96) učestvuje u Adelaidi (tvrda podloga, 465.000). Na glavni turnir je ušao posle otkaza Francuza Mišela Lodre (93) pa neće morati da igra u predtakmičenju. Najbolji plasman imaće Hjuit (21) koji se bespoštedno spremao za početak sezone pod nadzorom zemljaka Tonija Rouča, bivšeg trenera prvog "reketa" Švajcarca Rožea Federera,.

U Čenaju, u Indiji (tvrda podloga, 436.000) biće Viktor Troicki (128) koji će najverovatnije morati u kvalifikacije. Lane je sezonu počeo u Dohi, ali je ispao u drugom od tri kola u predtakmičenju. Najveća zvezda u Čenaju je Španac Rafael Nadal, drugi "reket" sveta.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.