Direktor FARE: Nisam uplitao Ðokovića u slucaj Šimunić

Izvor: Press, 28.Nov.2013, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor FARE: Nisam uplitao Ðokovića u "slucaj Šimunić"

Povar je za beogradski dnevnik Blic potvrdio da je njegova izjava zagrebačkom Jutarnjem listu, u kojoj je Ðokovićeve proslave pobeda nazvao neprimerenim i provokativnim, izvučena iz konteksta i da novinarka koja je radila intervju nije na pravi način prenela šta je rekao.
"Pogrešno sam interpretiran, ni u jednom trenutku nisam izjednačio postupke Šimunića i Ðokovića, niti sam želeo da umanjim težinu onoga što je Šimunić uradio. Samo sam odgovorio na pitanje da li je >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Šimunić bio naivan kao što tvrdi i moj je odgovor bio da nije bitno da li je naivan ili ne, ono što je uradio bilo je pogrešno", rekao je, između ostalog, čelnik FARE za Blic.
Šimunić je nakon pobede u revanšu baraža za svetsko prvenstvo protiv Islanda (2:0), 19. novembra u Zagrebu, pozdravio navijače na stadionu Maksimir ozloglašenim ustaškim pozdravom "Za dom spremni".
Povar je podsetio da je na Balkanu "veoma komplikovana situacija" i da zbog toga bilo koji gest, pesma ili "štagod što se radi u jednoj državi", može u drugoj da se smatra uvredljivim ili lošim činom.
"Ðokovića sam pomenuo u kontekstu da tri prsta mnogi srpski sportisti vide kao simbol uspeha i ponosa, dok u drugoj državi ili u drugom kontekstu on može da se vidi kao zapaljivi gest koji javno ne treba da pokazuje vodeći sportista. Ono što činimo u javnosti predmet je dobre ili loše interpretacije i moramo da budemo oprezni. Ne optužujem Ðokovića da je rasista ili ksenofob, već samo kažem da ono što radi ima širi kontekst", rekao je Povar za beogradski list.
Povar je objasnio da je FARE nevladina organizacija čija mreža delovanja obuhvata 40 država, mahom evropskih, i bori se protiv svih vrsta diskriminacije u fudbalu.
FARE, sa sedištem u Beču, osnovan je 1999. godine, a novac za akcije i projekte dobija od FIFA, UEFA i Evropske komisije, prenosi Blic.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.