Izvor: MozzartSport.com, 02.Feb.2021, 00:25

Direktna borba za opstanak na Zemlji šampiona

Deportes Ikike na Tiera de Kampeones dočekuje Kokimbo Unido, u duelu dva najslabije plasirana tima prvenstva Čilea

Zmajevi protiv Pirata. Zvuči kao okršaj iz bajke, ali za ove dve ekipe situacija u kojoj se trenutno nalaze nikako nije idilična. Ovo je borba za goli život. Noćas od jedan čas posle ponoći po srednjoevropskom vremenu, na stadionu Tiera de Kampeones iliti Zemlja šampiona, u Ikikeu, istoimeni klub, u derbiju začelja, dočekuje Kokimbo.

Zbog globalne >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pandemije korona virusa, a u određenim slučajevima i zbog internacionalnih obaveza, gde je fudbalski savez Čilea izlazio u susret ekipama sa međunarodnim učešćem, veliki broj utakmica Primere odlagan je tokom sezone. Tako je nastao pravi rusvaj na tabeli, gde su pojedine ekipe imale i do četiri meča zaostatka u odnosu na ostatak karavana.

U suštini, noćašnji duel u kome Kokimbo gostuje Ikikeu je odrađivanje jednog od zaostalih mečeva, a situacija se namestila tako da ovo može da predstavlja odlučujući trenutak u direktnoj borbi za opstanak oba rivala. Retko ko se nadao da će se Pirati posle istorijskog plasma u polufinale Kopa Sudamerikane na kraju sezone naći u nezavidnom položaju.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Deportes Ikike, klub iz istoimenog grada u regiji Tarapaka, trenutno se nalazi na 17. poziciji, pošto je iz 30 odigranih mečeva sakupio 32 boda. Prethodne noći, najtrofejniji čileanski klub Kolo-Kolo preokretom protiv Union La Kalere konačno je napravio razliku u odnosu na pozicije koje vode u niži rang i četiri kola pred kraj prvenstva ima šest bodova više od Zmajeva, koji imaju utakmicu manje.

Ikike, inače klub osnovan 1978. godine, jedan je od najmlađih u čileanskoj Primeri. Pored 19 sezona provedenih u najjačem rangu takmičenja nebesko-plavi su 13 godina bili članovi drugog, pa čak i trećeg po jačini ranga takmičenja u periodu između 2003. i 2006.

Iako relativno mlad klub, Ikike poseduje tri pehara namenjena osvajaču nacionalnog kupa. Prvi trofej došao je u debitantskoj sezoni Primere 1980. godine, kada su Zmajevi u finalu Kupa Čilea sa 2:1 savladali Kolo-Kolo. Druga dva trofeja u istom takmičenju nešto su skorijeg datuma. Iz 2010. kada su u finalu savladali Deportes Konsepsion posle izvođenja jedanaesteraca i 2014. kada su bili bolji od Uačipata 3:1.

Zmajevi su u poslednja dva kola, oba na gostovanju, osvojili četiri boda. Pobedom nad La Kalerom, kada je rezervista Gvido Mainero u šestom minutu nadoknade postavio konačnih 2:1. Samo pet dana ranije ispustili su pobedu protiv Universidad de Čilea, kada je Anhelo Enrikez, nekadašnji igrač Mančester Junajteda, Vigana, Saragose i zagrebačkog Dinama, u 93. minutu doneo bod popularnim Sovama iz Santjaga.

Posle Defense i Hustisije koja je postala šampion Kopa Sudamerikane, čileanski Pirati definitivno su bili jedno od najprijatnijih iznenađenja na međunarodnoj sceni, gde su u pomenutom takmičenju dospeli do polufinala, u kom su poraženi upravo od Sokolova iz Florensio Varele. Ipak, u domaćem prvenstvu Kokimbu ne cvetaju ruže.

Tim koji predvodi Huan Hose Ribera, trenutno je poslednjerangirani na tabeli i sledi mu grčevita borba za opstanak. Obaveza na međunarodnoj sceni više nema, a i neki vid prednosti u vidu odlaganih utakmica upravo zbog obaveza na internacionalnom frontu se istopio.

Kokimbo je na poslednjih pet susreta u nacionalnom prvenstvu doživeo dva poraza, jedan od njih je i od direktnog konkurenta Kolo-Koloa. Pošto su Pirati poveli preko Dijega Valjehosa u 19. minutu susreta, Poglavice su već u narednom napadu anulirale prednost gostiju, a duboko u nadoknadi golom Havijera Parageza došli do sva tri boda. Posle pobede nad Union Espanjolom, Pirati su u proteklom kolu doživeli još jedan neuspeh, ovoga puta na svom Fransisko Sančez stadionu, od Univerzidad de Čilea, koji je trijumfovao minimalnim rezultatom, a ponovo je junak Azula bio Anhelo Enrikez u 83. minutu meča.

Sa 30 osvojenih bodova Kokimbo je na začelju tabele, na samo dva koraka deficita u odnosu na noćašnjeg rivala, ali i utakmicom manje. Od zone spasa, za sada ga deli čak šest bodova, koliko trenutno ima Kolo-Kolo, u odnosu na kojeg ima dva meča zaostatka. Eventualnim pobedama, nad Ikikeom i Kobresalom u narednom kolu, može da se izjednači sa Poglavicama i Audaks Italijanom.

Posednji put kada su Ikike i Kokimbo vodili bitku od izuzetne važnosti bila je 2008. u Primeri B. Tada su direktnu promociju izborili Kuriko, kao šampion Druge divizije i Puerto Mont kao drugoplasirani, dok su Pirati i Zmajevi kroz Ligilju odlučivali o poslednjem mestu koje je vodilo u viši rang. Posle identičnih pobeda od 2:1 sa obe strane, uspešniji u seriji jedanaesteraca bili su igrači Kokimba, koji na kraju ipak nisu uspeli da se vrate u elitni rang. Od njih je bio bolji Konsepsion, koji se našao u baražu za opstanak u najjačoj kategoriji.

ČILE 1 - ZAOSTALI MEČ 30. KOLA

Utorak

01.00: (2,10) Deportes Ikike (3,20) Kokimbo Unido (3,45)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Remi u derbiju začelja čileanske Primere po ukusu Kolo Koloa

Izvor: MozzartSport.com, 02.Feb.2021

Zmajevi i Pirati podelili plen..Na Tiera de Kampeones stadionu fudbaleri Deportes Ikikea dočekali su poslednjeplasirani tim Primere, Kokimbo Unido. Duel dva najslabije plasirana tima elitnog ranga čileanskog fudbala okončan je remijem (2:2), koji je naterao osmeh na lice pristalicama slavnog Kolo...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.