Dinamo odbranio čast balkanskog fudbala

Izvor: B92, 15.Dec.2023, 14:16

Dinamo "odbranio čast" balkanskog fudbala

Fudbaleri zagrebačkog Dinama igraće u osmini finala Lige konferencija i jedini su klub sa prostora bivše zajedničke države koji je izborio "proleće" u Evropi.

To nije uspelo nijednom srpskom klubu ovog puta, nijednom predstavniku BiH, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije

Zbirno, 28 klubova sa ex-yu prostora učestovalo je u evropskom takmičenjima, što u grupama, što u kvalifikacijama, i samo jedan je prošao u nokaut fazu.

Srbija je imala najviše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnika u Evropi ove sezone, čak pet, ali je i pretrpela istorijski debakl - 25 poraza u 28 utakmica.

Hrvatska je ušla u ovu evropsku sezonu sa četiri tima - i samo je Dinamo igrao grupnu fazu.

Prvak Hrvatske, koji je sezonu krenuo iz kvalifikacija za Ligu šampiona, svladao je Ballkani 3:0 na Maksimiru i osigurao prolaz u nokaut-fazu Lige Konferencija. Tamo će "Modri" odmeriti snage sa nekim od klubova koji su zauzeli treće mesto u grupi Lige Evrope.

Ovo je četvrti put u poslednjih šest sezona da je hrvatski prvak osigurao proleće u Evropi.

Taj podatak je sam po sebi velika stvar za Dinamo, a ove sezone dodatno dobija na važnosti kada se uporedi sa regionalnom konkurencijom.

Kao što je već bilo reči u tekstu, sa prostora bivše zajedničke države čak 28 klubova igralo je kvalifikacije/grupu jednog od tri evropska takmičenja i Dinamo je jedini od tih 28 koji će Evropu igrati i na proleće.

Dinamo, važno je i to reći, ne blista ove sezone uprkos evropskom uspehu. Moglo bi se i reći da je ovaj Dinamo slabiji od mnogih prethodnih generacija. U Hrvatskoj je maltene čitavu sezonu iza Hajduka, tamo već ima tri poraza i tri remija, dok je u Evropi od kvalifikacija za Ligu šampiona spao na Ligu Konferencija.

Ex-yu klubovi koji su igrali evropsku jesen i ispali:

Hrvatska: Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeka

Srbija: Crvena zvezda, Partizan, TSC Bačka Topola, Čukarički, Vojvodina

BiH: Zrinjski, Borac, Sarajevo, Željezničar

Slovenija: Olimpija, Maribor, Domžale, Celje

Crna Gora: Budućnost, Sutjeska, Arsenal

Makedonija: Strupa, Škupi, Škendija, Makedonija Đorče Petrov

Tzv. Kosovo: Ballkani, Drita, Dukagjini, Gilani

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.