Denver Bronkosi osvojili 50. Superboul

Izvor: VOA, 08.Feb.2016, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Denver Bronkosi osvojili 50. Superboul

MVP utakmice lajnbeker Denvera Von Miler – tek 10. odbrambeni igrač i četvrti lajnbeker u istoriji koji je dobio to priznanje...

Denver Bronkosi novi su šampioni NFL-a, pošto su u jubilarnom 50. Superboulu pobedili Karolina Panterse – 24:10. Finalna utakmica ovogodišnjeg šampionata u američkom fudbalu odigrana je na „Levis stadionu“ u okolini San Franciska.

Uprkos tome što su najbolji odbrambeni tim lige, Bronkosi su u meč za titulu ušli kao ekipa >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << sa manje izgleda, s obzirom da su njihovi rivali Pantersi imali najbolji napad i najbolji skor u ligaškom delu prvenstva, predvođeni kvoterbekom Kemom Njutnom, koji je veče ranije proglašen za MVP-ja lige.

Međutim, odbana je i ovog puta bila važnija od napada, Bronkosi su čak šest puta oborili Njutna, od čega je on dva puta isupustio loptu, a Denver ostvario dva „tač dauna“.

U oba slučaja, glavnu ulogu je imao lajnbeker Denvera Von Miler, koji je na kraju proglašen za MVP-ja 50. Superboula – 10. odbrambeni igrač i četvrti lajnbeker u istoriji koji je dobio to priznanje.

"Ušli smo u meč sa željom da odigramo našu odbranu. Oni su imali sjajan napad, mogli da dopru duboko, imali su par dobrih akcija, ali znali smo da ako budemo postojani i odigramo odbranu kako umemo, da možemo da pobedimo i to se i dogodilo", rekao je Miler na konferenciji za novinare posle meča.

Miler zbog povrede nije igrao pre dve godine, kada su Bronkosi u 48. Superboulu doživeli težak poraz od Sijetl Sihoksa – 43:8, tako da mu je sinoćnji trijmf verovatno pružio dodatnu satisfakciju.

Isto bi se moglo reći i za 39-godišnjeg kvoterbeka Denvera Pejtona Meninga – koga mnogi smatraju najboljim na toj poziciji ikada. Mening je izgubio dva od poslednja tri Superboula, uključujući i taj pre dve godine, ali je sinoć, uprkos ne baš sjajnoj partiji – 141 jarda dodavanjem, bez „tač-dauna“ - fenomenalno okončao sezonu, u kojoj se mučio sa povredom stopala i igrao ispod svog renomea.

Mening je posle sinoćnjeg trijuma pretekao Breta Farva po broju pobeda u karijeri sa 200, postao je najstariji kvoterbek sa osvojenim Superboulom i prvi kvoterbek u istoriji koji je osvojio dva Superboula sa dva različita tima – prvi 2006. sa Indijanpolis Koltsima.

Mnogi očekuju da će se Mening povući, ali je on posle meča rekao da još nije odlučio:

"Kao što sam već rekao, svako ima svoje viđenje. Pokušaću da poslušam savet svog trenera, koji mi je rekao da sačekam da se stvari slegnu i ne donosim emotivnu odluku na prečac. Verujem da ću doneti ispravnu odluku, i da se neću pokajati šta god da odlučim".

Zlatni jubilej Superboula bio je novi dokaz da je ovaj događaj postao jedna od najvećih sportskih manifestacija na svetu. Pratile su ga milijarde ljudi u svim krajevima planete, a televizije koje su ga prenosile ostvarile su milionske prihode od ustupanja reklamnog prostora tokom pauza utakmice.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.