Delfini petercima slomili Špance za nastavak dominacije

Izvor: N1 televizija, 28.Jul.2018, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delfini petercima slomili Špance za nastavak dominacije

Srbija je pobedila Španiju rezultatom 12:10 posle izvođenja peteraca u finalu Evropskog prvenstva u vaterpolu i tako osvojila četvrto uzastopno zlato, a peto od kada se reprezentacija takmiči pod imenom Srbija. U regularnom toku meča rezultat je bio 7:7. Kapiten Filip Filipović proglašen za najboljeg igrača EP.

Srbija i Španija su se  prvi put srele u finalu Evropskog prvenstva. 1991. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godine su u Atini igrali Jugoslavija i Španija kada je reprezentacija Jugoslavije bila bolja. Srbija i Španija su igrali finale Svetskog prvenstva 2009. godine u Rimu, a tada je srpska selekcija bila bolja i to posle izvođenja peteraca.

Španija je na ovom prvenstvu savladala Francusku i Maltu u grupi, sa Crnom Gorom su igrali nerešeno dok su u četvrtfinalu i finalu dobili Grke i Italijane.

Srbija je u grupi pobedila Ruse, Slovake i Rumune dok su u eliminacionoj fazi pred "delfinima" pali Mađari i Hrvati.

Tok meča: 

Prvi napad ima Srbija, Filip Filipović je šutirao iz velike daljine ali je odbranio golman Pinedo. Španci su izgubili loptu, pa je Srbija imala napad i igrača više, ali je Filipovićev šut blokiran. Španija potom ima dva puta igrača više, ali je srpska odbrana bila prejaka i domaći vaterpolisti nisu ni prišli golu Branislava Mitrovića. I treći napad je rešavao Filip Filipović, ali je šut kapitena srpske ekipe opet blokiran. Rezultat je 0:0 posle četiri minuta meča.

Maljarah je postigao gol na isteku petog minuta za Španiju. Imali su Španci igrača više i tajmaut i poveli su 1:0. Srbija opet nije iskoristila igrača više, da bi zatim još jedan napad Španije završio bez realizacije. Odbrana Srbije je još jednom osujetila pokušaj domaćina, pa je na 50 sekundi do kraja prve četvrtine tajm-aut tražio selektor Savić. Nije Srbija realizovala ni taj napad, ali nije ni Španija svoj.

Prva četvrtina završena je rezultatom 1:0 za Španiju.

Prvi napad u drugoj četvrtini konačno rezultita golom za Srbiju. Andrija Prlainović je savladao Lopes Pineda za 1:1. Obe selekcije su potom imale igrača više, ali je rezultat ostao nepromenjen. Filip Filipović ni iz četvrtog pokušaja nije savladao domaćeg golmana.

Alvaro Ortega je doneo Španiji vođstvo 2:1 prilikom igrača više, a zatim je Srbija još jednom propustila priliku da realizuje prednost igrača više.

Španci su pokazali na tri i po minuta do kraja po prvi put svoje najjače oružje. Iz kontre su došli do gola i to preko Felipea Peronea. 3:1 za Španiju.

Odmah je Srbija odgovorila i to pogotkom beka Milana Aleksića sa pet metara. 3:2 za Španiju. Jakšić je sledeći probao iz velike udaljenosti ali je rezultat ostao nepromenjen. Isti igrač je probao i u sledećem napadu, ali je Pinedo zabeležio četvrtu odbranu.

Srbija je na 55 sekundi imala tajm aut, a zatim je uz igrača više selekcija Dejana Savića imala fenomenalnu kombinaciju. Sa pozicije centra je Aleksić bio asistent za Mitrovića koji je izjednačio na 3:3. Međutim u sledećem napadu je Španija uspela da dođe do gola i to u poslednjoj sekundi preko Felipea Peronea.

Na poluremenu je Španija u prednosti 4:3.

Španci su iz prvog napada u nastavku došli do gola preko Del Torea pa su opet poveli 5:3. Miloš Ćuk je u sledećem napadu ekspresno smanjio na 5:4 šutem sa distance. Njegov šut u sledećem napadu brani Lopes Pinedo. Četiri naredna napada Španci ne koriste i nisu bili ni blizu golu MItrovića. Ipak ni Srbija nije bila blizu realizacije pa je na četiri minuta do kraja trećeg perioda 5:4.

U strelce se upisao i Dušan Mandić posle još jedne dobre odbrane Srbije sa igračem manje.

Na početku poslednjeg minuta trećeg perioda je Srbija imala mnogo sreće jer je Alehandro Bustos pogodio stativu. Srbija ima tajm-aut na 55 sekundi do kraja treće četvrtine. U sledećem napadu je Srbija preko Pjetlovića napravila igrača više, a gol je dao Andrija Prlainović. Srbija vodi prvi put u finalu na kraju treće četvrtine. Ipak Munariz je dao gol za 6:6 lobom šutem.

Tim rezultatom je završena treća četvrtina.

Imala je Španija igrača više na startu poslednjeg perioda ali je Filipović presekao dodavanje. Iz narednog napada je Srbija napravila dobru kombinaciju ali je Jakšić šutirao preko gola.

Dva puta je Srbija uzastopno imala igrača više, a to je konačno rezultiralo golom Jakšića. 7:6 za Delfine. Isti igrač je bio isključen u fazi odbrane i Maljarah je to iskoristio za novo izjednačenje. Iz sledeće akcije je Aleksić pogodio prečku. 7:7 je na tri i po minuta do kraja.

Mandić je probao u sledećem napadu ali je uz pomoć stative odbranio Pinedo. Ni sledeći napad Španci ne koriste i ostaje nerešeno na dva minuta do kraja.

Na minut i sedam sekundi do kraja Španija ima tajm-aut i igrača više. Maljarah je probao sa strane ali je odbranio Mitrović. Tajm-aut za Srbiju na 13 sekundi do kraja. Prlainović je tada imao loptu pokušao je da nađe poziciju za šut a sudije nisu videle da je bio fauliran.

Posle četiri četvrtine je 7:7 i ide se u peterce. 

Prvi peterac je pogodio Filip Filipović, a zatim je i Perone pogodio.

U drugoj su pogađali Prlainović i Munariz.

Aleksić je pogodio u trećoj, a Fenrnadez je zatim pogodio stativu.

Mandić je pogodio za 11:9, Španci su smanjili na 11:10, a Miloš Ćuk je doneo vođstvo od 12:10 u petoj seriji kojom je završen meć.

Andrija Prlainović je bio najefikasniji kod Srbije sa dva gola i jednim u seriji peteraca, a Mandić, Ćuk, Aleksić, Jakšić i Mitrović su dali po jedan. Maljarah i Perone su dali po dva gola za Španiju.
Pogledaj vesti o: Vaterpolo

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.