Izvor: MozzartSport.com, 24.Okt.2021, 11:23

Deco, jeste li baš toliko dobri ili moraju tate da rešavaju?

Renovirana Barselona može da prestigne Real na tabeli, Madriđani u seriji od tri slavlja u El Klasiku (16.15, TV Arena sport Premium)

Nema Kristijana Ronalda već tri godine, od ovog leta nema ni Lionela Mesija, automatski nema ni uzbuđenja kakvo je El Klasiko izazivao skoro deceniju koliko su dva najbolja fudbalera današnjice delila megdan. Pogotovo nema naboja kao nekad pred nedeljni okršaj u desetom kolu Primere, pošto je utisak da je kvalitetom možda čak >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << interesantnija utakmica u Madridu, između aktuelnog prvaka Atletika i trenutnog lidera Sosijedada.

Svet će svakako gledati ka Nou Kampu (16.15, TV Arena sport Premium), u nameri da vidi da li su uzdizanja Ansua Fatija i Gavija u Barsleoni, te Vinisijusa i Rodriga u Realu toliko opravdana da se smatraju budućim planetarnim zvezdama. Prvi su bili zaklonjeni Mesijevom senkom i tek posle odlaska Argentinca dobili su šansu da pokažu vrede li (i koliko), drugima Karlo Ančeloti daje sve više prilika, ali... Jedno je igrati mečeve Lige šampiona protiv predstavnika Ukrajine (i pobeđivati, valjda je to prirodno), nešto sasvim drugo pokazati se kad je pritisak takav da probija bubne opne.

Od svih mladih naraštaja samo je Vinisijus pokazao da može da podnese tenziju. I to baš u El Klasiku, pošto je u pohodu na poslednju Realovu titulu baš njegov gol utabao Zinedinu Zidanu put ka pobedi početkom marta 2020. Svi ostali dečaci će baš morati da zapnu da ubede svet kako mogu da nose igru velikana. I Ansu Fati je zatresao mrežu u Klasiku, mada je njegov pogodak iz uvoda prethodnog prvenstva izgubio na težin kad je Real protutnjao Katalonijom (3:1).

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Između ostalog zato što se i dalje oslanja na veterane u veznom redu koji su mu doneli četiri titule prvaka Evrope u pet sezona. Ni danas se ne može zamisliti igra Madriđana bez Tonija Krosa, Luke Modrića i Kazemira, s tim da će im u Kataloniji verovatno na sredini terena pomagati Fede Valverde. Možda nisu atraktivni za gledanje kao pre, ali pomnuta trojica predstavljaju štihove koji u špilu Karla Ančelotija vrede često kao „mala dvojka“ ili dupla desetka. Upravo bi to mogla da bude komparativna predsnot gostiju, pošto Kros, Modrić i Kazemiro zajedno imaju 96 godina, dok osim Serhija Busketsa (33), Barsa u najosetljivijem delu tetena nema iskusne igrače, koliko god Frenki de Jong (24) i Gavi (17) bili nadareni.

Ronald Kuman je svesno preuzeo rizik da renovira ekipu. Uglavnom zbog nesoposbnosti uprave da zadrži najbolje igrače (prošlog leta Luisa Suareza, ovog Lionela Mesija) i loše finansijske situacije. Zbog toga trpe rezultati (ekipa je tek na osmom mestu u prvenstvu, a protiv Dinama iz Kijeva je pobedila prvi put u Ligi šampiona) i fokus je usmeren ka mladima. Pomalo veštaški. Tako su u poslednjih deset dana ugovore obnovili Pedri i Ansu Fati, predstavljeni kao veliki projekat kluba, otkupna kluzula postavljena im je na 1.000.000.000 evra... Prvi neće igrati zbog povrede, drugi neće imati bolju priliku da uveri ljubitelje fudbala da je kapitalac. Malo ko će vrednovati pogotke Levanteu i Valensiji. Rešit najveći derbi Evrope, pokazati da si dostojan Mesijeve „desetke“, to bi već bilo nešto.

Za drugog velikog talenta, Pedrija Barselona plaća skupu cenu zauzetog leta (EP, Olimpijske igre, 71 utakmica u svim takmičenjima minule sezone), pa vezista danas neće biti u kombinaciji za tim. Zato je fokus na malom Gaviju (partner po poziciji u vezi), a još više na Memfisu Depaju. Jer, zna se kome ide lopta kad je gusto. Holanđanin je najproduktivniji Barsin pojedinac od početka sezone, dao je četiri i namestio dva gola, u prošlom kolu režirao trijumf nad Valensijom, redovno trese mreže i za reprezentaciju i glavna je napadačka snaga domaćina. Pogotovo što od Felipea Kutinja neke velike vajde i nema. Valja imati na umu da je Serhio Aguero počeo da mrda. Najpre je protiv Valensije debitovao, na meču sa Kijevljanjima dobio 15 minuta. I danas mu je namenjena uloga rezeviste, a ceo svet zna koliko je Argentinac opasan kad mu se stvori šansa.

Ako je Kun to pokazao u Mančester Sitiju, a Depaj u Lionu, onda je Karim Benzema tata ove igre i verovatno prva zvezda derbija. Nosilac Reala. Od početka sezone 11 golova na 11 utakmica. Još upečatljivije deluje podatak da je saldo obogatio sa osam asistencija. Svaka čast Vinisijusu i Rodrigu, ali Brazilci tek moraju da šiju tamo gde je Francuz proštepao. Doduše, dva gola Vinisijusa Šahtjoru, činjenica da je od poslednjih 17 udaraca na gol rivala sedam završilo u mreži i da je počeo devet prethodnih utakmica nagoveštaju da u tom zvrku ima nešto. Kad već ne može Eden Azar, a Belgijanac je opet povređen i na početku treće sezone u Realu još čeka debi u El Klasiku.

Kažu da derbije rešava inspiracija pojedinaca. Obično u takvim situacijama iskoči neko iz mlađe garde, na koga se ne računa na prvi pogled. A Ronald Kuman ima najmlađi kadar u elitnom rangu španskog fudbala, pošto mu je 14 fudbalera mlađe od 24 godine. Ansu Fati i Gavi imaju manje od 20...

Barsa bez Pedrija, Ronalda Arauha i Usmana Dembelea. Zajedljivi bi rekli da za ovog poslednjeg to i nije hendikep. A sa Đordijem Albom koji mora kako zna i ume da se pojavi na levom beku, jer nema ko drugi. Real bez Gereta Bejla, Edena Azara i sveže oporavljenim Danijem Karvahalom. Kraljevski klub je dobii poslednja tri okršaja (2:0, 3:1, 2:1), ali Kataloncima se crta put da na tabeli prestignu velikog rivala u slučaju pobede.

PRIMERA – 10. KOLO

Petak

Osasuna - Granada 1:1 (1:0)

/Avilja 45 - Montoro 90/

Subota

Valensija - Majorka 2:2 (0:2)

/Guedeš 90+3, Gaja 90+8 - Anhel 32, Dijakabi 38ag/

Kadiz - Alaves 0:2 (0:1)

/Hoselu 6pen, 90+1/

Elče - Espanjol 2:2 (1:0)

/Boje 23, Benedeto 84 - Morlanes 51, De Tomas 52/

Bilbao - Viljareal 2:1 (1:1)

/Garsija 14, Munijain 77p - Kokelan 32/

Nedelja

14.00: (1,50) Sevilja (4,20) Levante (8,00)

16.15: (2,80) Barselona (3,50) Real (2,60)

18.30: (1,83) Betis (3,70) Rajo Valjekano (4,80)

21.00: (1,65) Atletiko M. (3,60) Sosijedad (6,75)

Ponedeljak

21.00: (2,65) Hetafe (3,00) Selta (3,15)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.