Izvor: B92, 05.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas žreb kvalifikacionih grupa za SP 2006

U petak se u Frankfurtu od 17 časova održava žreb kvalifikacionih grupa za prvenstvo sveta u fudbalu 2006. godine. Reprezentacija SCG žreb čeka u trećem šeširu, u društvu Bugarske, Rumunije, Škotske, Švajcarske, Grčke, Slovačke i Austrije. Ove ekipe neće biti protivnici Plavima u takmičenju po grupama.

"Podela po šeširima olakšava žreb, ali kada se sve prevede na na fudbalski jezik priča je jednostavna. Na putu do Mondijala potrebni je igrati sa najboljim i sa slabim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reprezentacijama, manje su bitna imena. Potrebni je ipak imati i izvesnu dozu sreće. Nije svejedno da li moramo na Francuze, Čehe, Šveđane ili Turke. Žreb, ma koliko ga stavljali u stranu, može da odvede na teži ili lakši put," rekao je predsednik FSSCG Dragan Stojković u izjavi za "Sportski žurnal".

U kvalifikacijama evropske zone učestvovaće 51 reprezentacija. Prvi put takmičiće se i reprezentacija Kazahstana. Timovi će biti podeljeni u 5 grupa sa po 6 reprezentacija i u tri grupe sa po 7 ekipa. Direktno na Mondijal odlaze pobednici grupa i dve najbolje drugoplasirane reprezentacije. Preostalih 6 drugoplasiranih igraće u baražu, a pobednici tih mečeva idu na SP.

Prvenstvo sveta 2006. u Nemačkoj biće prvo na kome aktuelni prvak sveta nema direktno pravo učešća. Posle finala Mondijala 1998. u kome su igrale dve ekipe koje nisu prošle kvalifikacije, Francuska kao domaćin i Brazil kao prvak sveta, FIFA je donela odluku da samo domaćin takmičenja ima direktno pravo učešća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.