Danas se sprema posebna, posna trpeza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Apr.2017, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas se sprema posebna, posna trpeza

Danas je Veliki petak, hrišćanski praznik, kojim se obeležava stradanje Isusa Hrista. Za taj praznik vezani su mnogi običaji, a priprema se i posebna, posna trpeza.

U ribarnicama i na pijacama od ranih jutarnjih časova slike velike gužve. Kupuje se riba, jaja i svi proizvodi neophodni za pripremu posne praznične trpeze. Cene, kažu prodavci, slične prošlogodišnjim, ali potražnja ove godine ipak je nešto manja.

Jedan od glavnih običaja za Veliki petak je svakako >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << farbanje uskršnjih jaja čija cena se na novosadskim pijacama kreće između 12 i 15 dinara. Takođe, farba kojom se ta jaja ukrašavaju košta, evo recimo, pet dinara koštaju ove kesice, a ukrasi za jaja kooštaju oko 30 dinara. Ono što je interesantno takođe na novosadskim pijacama možete kupiti već ofarbana i ukrašena jaja, a njihovav cena je takođe 30 dinara.

Tehnike farbanja i ukrašavanja su razne, ali čini se da je ipak tradicionalni metod farbanja jaja u lukovini i dalje među najpopularnijim.

I pored dosta kupaca, na slabiju potražnju žale se i prodavci jaja, delom zbog finansijskih razloga, a delom i zbog sve veće konkurencije.

Kupovali su i ranije, ima mušterije koje znaju da treba kupiti bar deset dana ranije, a ima koji kupe zadnji dan kad se farbaju jaja. Ima koji kupuju i po 100, 120 a ima koji kupuju 10 da ofarbaju, samo da obeleže.

Iako je evidentna već pomenuta slabija potražnja slike sa novosadskih pijaca pokazuju da će se na današnjim trpezama u većini domova ipak naći sve ono čime se tradicionalno obeležava Veliki petak.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.