Dajsler: Nisam stvoren za fudbal

Izvor: B92, 02.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dajsler: "Nisam stvoren za fudbal"



Nekadašnji fudbalski reprezentativac Nemačke Sebastijan Dajsler izjavio je da psihički nije bio sposoban da se izbori sa velikim pritiskom i brojnim povredama i da je zato karijeru prekinuo sa 26 godina. Dajslerove partije na početku karijere ostavile su snažan utisak na Nemce, koji su pomislili da bi nekadašnji igrač Bajerna mogao da bude jedan od najboljih fudbalera u istoriji te zemlje, što je govorio i menadžer minhenskog kluba Uli Henes.

Nemačku javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potom je šokirala odluka Dajslera da se posle pet operacija kolena, a u dva navrata i napada depresije, penzioniše sa 26 godina.

"Shvatio sam da nisam stvoren za ovaj biznis. Na kraju sam bio prazan, star, umoran", rekao je Dajsler u intervjuu za berlinski Tagešpigel.

Simpatije nemačke javnosti Dajsler je u privukao još dok je nastupao za Borusiju iz Menhengladbaha.

Javnost je počela da se nada da će Dajsler biti predvodnik nove generacije koja je trebalo da zaustavi pad nemačkog fudbala posle osvajanje titule prvaka sveta 1990. godine.

Dajsler je već sa 19 godina dobio zadatak da predvodi nemačku reprezentaciju. Nedostajalo mu je samo iskustvo, koje zbog čestih povreda i nije mogao da stekne.

"Sve je došlo prerano. Nisam imao vremena da odrastem. Nisam imao vremena za greške", rekao je Dajsler, koji se 2003. i 2004. godine lečio od depresije.

Podmlađena reprezentacija Nemačke je na prošlogodišnjem Mundijalu, na kome je bila domaćin, oduševila dobrim igrama i osvajanjem trećeg mesta.

Nove zvezde postali su Lukas Podolski i Bastijan Švajnštajger. Oni, ipak, kod navijača nikada nisu bili omiljeni kao Dajsler, kome se, međutim, nisu sviđali takav imidž i preterana očekivanja.

"Nosio sam masku, u sebi sam se bunio protiv toga", rekao je Dajsler i priznao da je o tome ranije trebalo da govori.

"Plašio sam se toga", naveo je Dajsler čiji statistički učinak u Bajernu i reprezentaciji Nemačke nije oduševljavajući.

Dajsler je u Bajernu za četiri i po godine odigrao 62 utakmice i postigao osam golova. Dres reprezentacije Nemačke nosio je na 28 utakmica na kojima je postigao tri gola.

"Dugo sam se borio protiv sebe. Ratovao sam sa sobom dokle god sam mogao da podnesem. Zato sam i odustao", istakao je Dajsler.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.