Izvor: MozzartSport.com, 06.Jul.2020, 15:21

Crvenokožci i Indijanci odlaze u istoriju?

Sve veći pritisak da legendarne NFL i MLB ekipe promene nazive

Godinana domaći stanovnici Severne Amerike, popularni Indijanci pokušavaju bezuspešno da promene ime jednog od najvećih NFL klubova, Vašington Redskinsa. A onda je ovog proleća krenula "rasna" revolucija u SAD i čini se da rešenje nikada nije bilo bliže.

Redskins znači Crvenokožac, što je naravno rasna uvreda koja niko normalan više ne koristi.  Ali, eto zadržala se iako zaista bode oči. Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << njih, na meti su sada i Klivlendski Indijanci. I to je naravno uvreda, a možemo je uporediti sa onim Cigani za Rome. Jeste se nekada kiristila, ali je sada neprihvatljiva. Jer u krajnjem slučaju nije ni tačna. Naziv Indijanci pripadnici autohtonih naroda Amerike su dobili greškom, pošto je navodno Kristofor Kolumbo mislio da je stigao u Indiju, koja mu je i bila cilj tog putovanja koje je otkrilo novi kontinent srednjovekovnoj Evropi.

Semantika je ovde jasna, no pitanje privrženosti klubu ostaje bolna tačka. Setimo se samo pokušaja sa početka raspada Jugoslavije da se Crvena zvezda nazove kokardom, a Partizan četnikom. To bi naravno bilo klasično silovanje istorije, te se srećom nije dogodilo. Iako ima ljudi koje ti nazivi i dalje vređaju.

Međutim, rasna revolucija na ulicama SAD preliva se polako i u institucije, te ne bi bilo veliko čudo da Redskinsi i Indijansi već do početka naredne sezone dobiju nove, modernije i manje uvredljive nazive.

Kako pišu tamošnji mediji, pritisak sada ne stiže samo od manjina i aktivista, već i od najvećih sponzora zbog čega su oba kluba odlučila da uzmu u razmatranje promenu koja se čini neminovnom. Javna rasprava je otvoreno. Inače, ako je do tradicije, Redskinski se tako zovu već 87 godina, Indijansi od 1915.

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Povezane vesti

Crvenokošci i Indijanci odlaze u istoriju?

Izvor: MozzartSport.com, 06.Jul.2020

Sve veći pritisak da legendarne NFL i MLB ekipe promene nazive..Godinana domaći stanovnici Severne Amerike, popularni Indijanci pokušavaju bezuspešno da promene ime jednog od najvećih NFL klubova, Vašington Redskinsa. A onda je ovog proleća krenula "rasna" revolucija u SAD i čini se da rešenje...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.