Ceremonija za kraj Igara: Orden za Divca

Izvor: Mondo, 21.Avg.2016, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ceremonija za kraj Igara: Orden za Divca

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije dobio je prestižno odlikovanje.

Foto: MN Press

Na sesiji Međunarodnog olimpijskog komiteta, poslednjeg dana XXXI Letnjih olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, predsedniku Olimpijskog komiteta Srbije Vladu Divcu uručen je Olimpijski orden.

Ovo visoko priznanje Međunarodnog olimpijskog komiteta Divac je dobio kao učesnik na Olimpijskim igrama 1988. u Selu i 1996. u Atlanti i kao osvajač dve srebrne >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << olimpijske medalje.

U obrazloženju odluke rečeno je da je prvi čovek srpskog olimpizma nakon završetka sportske karijere dao veliki doprinos kao društveno-sportski radnik, da je doprineo razvoju olimpijskog pokreta i pre svega razvoju olimpijskog sporta u Srbiji.

"Velika je čast svakako i za mene lično, ali rekao bih pre svega za Olimpijski komitet Srbije i naš sport uopšte. Veoma mi je drago što ova čast dolazi u trenutku kada je naš olimpijski tim napravio istorijski uspeh na Olimpijskim igrama. Ovo priznanje je potvrda da je srpski sport prepoznat i visoko cenjen u međunarodnim okvirima" rekao je predsednik OKS Vlade Divac po uručenju ordena.

Prema Povelji MOK-a, Olimpijski orden se dodeljuje u specijalnim slučajevima kada neka osoba svojim aktivnostima promoviše olimpijske vrednosti, kada ostvari značajne zasluge u svetu sporta ili kada pruža doprinos razvoju olimpijskog pokreta, bilo putem ličnog dostignuća ili kao doprinos razvoju sporta uopšte.

Posle dr Mihajla Andrejevića, nekadašnjeg člana Svetske fudbalske federacije (FIFA), Milana-Bate Ercegana nekadašnjeg predsednika Međunarodne rvačke federacija (FILA), nosioci ovog visokog priznanja su i Borislav Stanković, kao počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i Đorđe Perišić u tom trenutku odlazeći generalni sekretar Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK).

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Ogromno priznanje za Divca i srpski sport!

Izvor: Telegraf.rs, 21.Avg.2016

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac dobio je Olimpijski orden na sesiji Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK)...Ovo visoko priznanje Divac je dobio kao učesnik i osvajač srebrnih medalja na Olimpijskim igrama 1988. u Selu i 1996. u Atlanti, a u obrazloženju odluke rečeno je...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.