Centralni registar stanovništva do 1. septembra 2020.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Sep.2019, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralni registar stanovništva do 1. septembra 2020.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da se očekuje da Centralni registar stanovništva u tehničko-tehnološkom smislu počne da funkcioniše do 1. septembra 2020. godine.

Ružić je podsetio da je Zakon o centralnom registru stanovništva, koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatke o građanima iz 13 različitog službenih evidencija, već usvojen u parlamentu.

"To će biti veliki iskorak u odnosu uprave prema građanima", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << istakao je Ružić podsetivši da je već uspostavljen elektronski registar matičnih knjiga.

On je na konferenciji "Digital 2019" kazao da je ulaganje u digitalizaciju apsolutno isplativo, ne samo za pojedince, nego i za državu i njenu ekonomiju, navodeći da se IT sektor najbrže razvija od svih do sada poznatih grana industrije i već sada bitno utiče na povećanje BDP-a i generiše nova radna mesta.

"Javna uprava mora da prati moderne tokove razvoja i da se upotrebom savremenih tehnologija digitalno transformiše ako želi da bude na usluzi građanima i privredi, a ne da bude njihov kamen spoticanja", istakao je Ružić.

Prema njegovim rečima, jedan od prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u procesu reforme javne uprave je regulisanje pravnog okvira i podsticanje razvoja elektronske uprave u Srbiji.

Kako je kazao, u prethodnom periodu doneto je više zakona koji regulišu tu oblast, a sada se radi i na programu razvoja elektronske uprave u Srbiji 2019 - 2022. godine, čime se plasira dalji put eUprave.

Ministar je precizirao da su ciljevi tog programa razvoj infrastrukture i obezbeđivanje interoperabilnosti, unapređenje pravne sigurnosti u korišćenje eUprave, povećanje dostupnosti elektronske uprave građanima i privredi kroz unapređenje korisničkih servisa i otvoreni podaci u elektronskoj upravi.

Navodeći da organi moraju da poštuju principe transparentnosti i odgovornosti, Ružić je poručio da se od toga neće odustati.

"To potvrđuje podatak da je prema rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja ' Regionalni indeks otvorenosti' Ministarstvo državne uprave označeno sa indeksom otvorenosti od 80 odsto i tako proglašena najotvorenijom institucijom u regionu", rekao je Ružić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Centralni registar stanovništva za godinu dana

Izvor: Radio 021, 06.Sep.2019

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da se očekuje da Centralni registar stanovništva u tehničko-tehnološkom smislu počne da funkcioniše do 1. septembra 2020. godine...Ružić je podsetio da je Zakon o centralnom registru stanovništva, koji će na jednom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.